Csáky nem nyilatkozik a megvádolt MKP-s képviselő ügyében

2008. július 28. - 19:55 | Belföld
Hivatali jogkörrel való visszaélés miatt vádat emeltek Fehér Miklós (MKP) Nyitra megyei képviselő ellen. Csáky Pál, az ártatlanság vélelme miatt egyelőre nem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban.
Fehér Miklós a vád szerint jogtalanul írt alá szerződéseket még 2005-ben, amikor megyei alelnök volt. Milan Belica jelenlegi megyeelnök jelentette őt fel 2006-ban. Fehér azt állítja, hogy a képviselő-testület által ráruházott aláírási jogkörével élt. Belica szerint ő akkor hivatalban volt, amikor a kifogásolt szerződés-aláírások történtek.

Fehér 2005-ben lemondott az MKP Nyitra megyei járási szervezetének elnökségéről. Párttársai javasolták, hogy hívják őt vissza a megyei funkcióból is, de az Országos Tanács etikai bizottsága ezt elutasította.

Most, a vádemelést követően Csáky Pál annyit mondott, hogy érvényben van az ártatlanság vélelme, a rendőrségnek ennek fényében kell eljárnia. „Ez nem csak erre az esetre érvényes, hanem a kormányfőre és a belügyminiszterre is, akik Malina Hedviggel kapcsolatban visszaéltek hatalmukkal“ – nyilatkozta az MKP elnöke.

A vád szerint Fehér 18 különböző szerződést és megállapodást írt alá jogtalanul, jelentős kárt okozva a megyének. Egy előszerződés szerint – közgyűlés határozata alapján – a megye 297 millióért vásárolt volna egy akkor még csak terveken létező irodaházat és kötelezettséget vállalt, hogy egyoldalú szerződésbontás esetén az építő cég 69 millió koronás kártérítésre tarthat igényt. A mostani képviselő-testület elállt a vételtől, ezért a szerződés értelmében a vételárat hitelező OTP Bank leemelte a megye számlájáról a Gap Realnak járó kártérítést.

Ezen kívül a vádban szerepel még több, az OTP Bankkal kötött szerződés, valamint azokkal a nonprofit szervezetekkel kötött szerződések, amelyek a megye szociális intézményeit működtették volna. Az öt nonprofit szervezet, amelyek felügyelő tanácsában MKP-s megyei képviselők is ültek, évi egy koronáért vett volna bérbe a megyétől 29 nyugdíjas és szociális otthont. A feltételek között szerepelt, hogy a megye még 30 évig folyósítja az intézmények költségvetési támogatását és a karbantartásért is felel.

Azonban léteznek olyan Fehér Miklós által az OTP-vel aláírt szerződések, amelyeket Belica is érvényesnek tekint – érvelése szerint azért, mert ezek előnyösek a megye számára.

SITA/Új Szó/para

Címkék: Fehér Miklós, MKP