MKP: Mostohán bánnak a dél-szlovákiai régiókkal

2008. július 28. - 17:44 | Belföld

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) leplezetlen diszkriminációról beszél az iskoláknak megítélt uniós támogatások kapcsán. Ahogy tavaly, úgy az idén sem juttatott a szlovákiai magyar iskoláknak uniós támogatást a régiófejlesztési és oktatási tárca sem.

Az oktatási minisztérium nem hozta nyilvánosságra, milyen elvek alapján és kik bírálták el azt a közel ezer pályázatot, amelyek között számos magyar tannyelvű oktatási intézmény is szerepelt, de egyet sem találtak érdemesnek arra, hogy a tetemes brüsszeli pénzből részesüljön.

Szigeti László, az MKP oktatáspolitikai alelnöke hétfőn jelezte: azt tervezi, hogy a nyári szünet után a parlament oktatási bizottságában teszi meg a szükséges lépéseket. Célja, hogy a bizottság vizsgálja felül: törvényes-e az olyan elbírálás, amely szerint a közel 900 pályázó közül egyetlen magyar iskola sem bizonyult alkalmasnak a támogatásra.

A tárca máris elutasította a gyanúsítgatást, mondván, hogy a pályázatok értékelése "személytelen", a feladatot úgymond kizárólag számítógépek végzik el.

MTI/para