A HZDS vagy Robert Ficót, vagy pártonkívülit ültetne az elnöki székbe

2008. július 29. - 09:54 | Belföld
Vladimír Mečiar nem indul ismét az államfői posztért, inkább pártonkívüli ellenfelet akarnak Gašparovičnak.

A HZDS vezetése egy pártonkívüli személyt szeretne jelöltnek, csak hogy több ellenfele legyen a jelenlegi államfőnek, akinek Mečiarral eléggé feszült a viszonya. Miroslav Jureňa exminiszter szerint két változattal számolnak: ha Robert Fico indulna, akkor a HZDS őt támogatná, ha nem, akkor a párton kívül keresnének alkalmas jelöltet. Konkrét nevet nem akart mondani, mint fogalmazott: olyan ember lesz, akit a közvélemény tisztelt, komolynak tart. Jozef Halecký képviselő szerint neves vállalkozóról, tudósról, társadalomtudósról lehet szó.

A HZDS több tagja nyíltan kimondta, hogy a jelölt állításával Gašparovič esélyeit szeretnék rontani, aki a HZDS szempontjából rossz elnök. Viliam Fischer szívsebész nevét is emlegetik a poszttal kapcsolatban, bár Halecký szerint nem igazán esélyes. Fischer nem kommentálta ezt.

A HZDS elnökjelöltjéről ősszel, vagy a tél elején döntenek. Ján Kovarčík szerint a koalíciónak egységesen kéne fellépnie a köztársasági elnök választásakor, a jelöltnek pedig Robert Ficónak kell lennie. „Más jelöltről nem fogunk tudni megegyezni“ – tette hozzá Kovarčík.

Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes nem érti, miért hozakodnak elő mindig más javaslattal, de szerinte ez a párt belügye. A Smer politikusa úgy véli, ez Mečiar fricskája a jelenlegi államfő felé. Čaplovič szerint rizikó most egy újabb jelöltet állítani, aki nem tudna olyan támogatottságot szerezni, mint Gašparovič és Radičová.

A Smer szóvivője, Katarína Kližanová-Rýsová úgy nyilatkozott: a Smer tiszteletben tartja a HZDS elképzeléseit, ám cserébe elvárja, hogy a HZDS is tiszteletben tartsa majd a Smer álláspontját az elnökválasztás témájában. Szerinte a párt álláspontja régóta ismert. Robert Fico ki fogja tölteni ezt a ciklust, és nem indul az államfői posztért- véli a pártvezetés.

Az SNS nem akart nyilatkozni az elnökválasztásról.

SITA, -para