Számlázva többet kereshetünk, mint alkalmazottként

2008. július 29. - 19:51 | Belföld

A vállalkozók 39%-kal több pénzt tudnak megkeresni aktív éveik során, mint az alkalmazottak. Egyenlően fizetett munkát feltételezve ez az összeg mintegy 5 millió koronát (166 ezer euró) jelent, miközben a két csoport nyugdíja nem különbözik – áll Szlovákiai Vállalkozói Szövetségének (PAS – Podnikateľská aliancia Slovenska) elemzésében.

Az adó- és járulékterheket összevetve a vállalkozók kevesebb, mint felét fizetik az alkalmazottak kötelezettségeinél. Így alakulhat ki a megtermelt tiszta jövedelmek közti 39%-os különbség, ami hasonló feltételek mellett az egyszemélyes kft-k esetében is 32%-os bevételkülönbséget tesz ki az alkalmazottakhoz viszonyítva.

Az így előnyben lévő vállalkozóknak és kft. tulajoknak viszont arra oda kell figyelniük, hogy ha az alkalmazottakéval egyenlő, vagy annál magasabb nyugdíjra szeretnének majdan szert tenni, akkor jelenlegi jövedelmük egy részét félre kell tenniük, és valamilyen módon, például a részvényekbe való befektetéssel növelni annak értékét.

Az elemzés szerint ezt az óriási különbséget a jelenlegi adó- és járulékrendszer teszi lehetővé, ami lehetőséget ad különböző spekulációkra. A vállalkozói szövetség ezért javasolja a vállalkozók és alkalmazottak adó- és járulékkivetésének fokozatos harmonizációját, ezenkívül az ún. szuperbruttó jövedelem bevezetését, mint az alkalmazottak adó- és járulékszámításának alapját. Szükség van a pénzáramlások áttekinthetőségének növelésére, ennek érdekében létre kéne hozni a polgárok számára adó- és szociális számlákat, amelyeken evidálva lenne az adók és járulékok beszedése.

SITA/para