Adócsalással vádolták meg a miniszter asszony volt főnöknőjét

2008. július 30. - 10:05 | Belföld
A Hospodárske noviny napilap értesülései szerint a rendőrség befejezte a nyomozást és elkészítette a vádemelési javaslatot Štepánka Mádlová, a Privilégium nonprofit szervezet igazgatónője ellen, akit adócsalással és más törvénysértéssel gyanúsítanak.
A gazdasági újság értesüléseit René Vanek, a Pozsony megyei ügyészség szóvivője megerősítette, a gyanúsított viszont semmit nem hallott a vádemelésről. Nyilván azért, mert az iratot először az illetékes ügyész tanulmányozza át, s a bűnvádi eljárás akkor kezdődik, ha ő ebbe beleegyezik.

A botrány miatt kora tavasszal le akarta váltani az ellenzék Viera Tomanová munka-, szociális-és családügyi minisztert, aki korábban ebben a társaságban dolgozott, s aki tavaly kétmillió korona állami támogatást hagyott jóvá a Privilégiumnak, holott a szervezetnek 2,7 millió adóhátraléka volt, s nem fizette alkalmazottjai után a társadalombiztosítást sem. A hatályos törvények szerint állami támogatást nem kaphat olyan cég, amelynek adósságai vannak. A miniszter asszony azzal védekezett, hogy nem tudott ezekről a tartozásokról. Hónapokkal ezelőtt elrendelte, hogy a Privilégium azonnal küldje vissza a kétmilliót, de ezt az illetékesek a mai napig nem tették meg.

A megvádolt asszony testvére egyébként Miroslav Mečíř, a szlovák teniszválogatott szövetségi kapitánya, aki a támogatásért folyamodó kérvényt társtulajdonosként aláírta. Ő állítólag nem tudott a tartozásokól, ezért őt nem vádolták meg. Nemrég mindkettőjüket kizárták a Smer-SD pártból.