Nyílt levél a Matica Slovenská elnökének Ján Slota magyarellenes kirohanásai miatt

2008. augusztus 7. - 15:12 | Belföld

Váradi Lajos a Magyar Köztársaság szlovákiai nagykövetének helyettese csütörtökön nyílt levélben észrevételezte Jozef Markušnál, a Matica Slovenská elnökénél Ján Slota augugusztus 2-i magyarellenes acsarkodását, amit a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a Matica Slovenská alapításának 145. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen produkált Váradi jelenlétében.

Váradi Lajos a magyar nagykövetet Heizer Antalt helyettesítve meghívott díszvendégként vett részt a szóban forgó Martinban tartott ünnepségen. Ebben a minőségében, amint azt nyílt levelében leszögezi, elismeréssel adózva mindazoknak, akik elősegítették a szlovák nemzet felemelkedését, s kinyilvánítva a nagykövetség a magyar és szlovák nép közötti kapcsolatok erősítése, a közös jövő iránti elkötelezettségét, koszorúzott is a Szlovák Nemzeti Temetőben.

Ugyanakkor nyílt levelében leszögezi: „...sajnálatomat és tiltakozásomat kell kifejeznem – amit szóban már a helyszínen is megtettem Stanislav Bajaník alelnök úrnak – a szlovákiai kormánykoalíció részét képező Szlovák Nemzeti Párt elnökének az ünnepségen elhangzott magyarellenes, népeink békés együttélését aláásó kijelentései miatt. Ezek szöges ellentétben állnak azzal a ténnyel, hogy a két társadalom és a gazdaságok kapcsolatai dinamikusan bővülnek; azon értékekkel és törekvésekkel, melyeket maga a Matica slovenská, és a nemzeteink kapcsolatait jobbítani akarók képviselnek; s tartalmukban és stílusukban ellentétes szemléletet tükröznek kormányfőink 2007 nyarán történt megállapodásával, az építkezés és megbékélés céljaival. Kénytelen vagyok feltenni a kérdést, milyen cél vezérli azt, aki mindezt veszélyezteti? Vajon milyen szándékkal próbálja sértegetni az SzNP elnöke a szomszédos országot, valamint a saját országa nem szlovák nemzetiségű állampolgárait? Miért tart attól, hogy a közösségek konfliktus nélkül tudnak együtt élni? Miért nem veszi figyelembe, hogy a két ország társadalma és a két üzleti közösség milyen ütemben építi egymással a kapcsolatokat, a hidakat?“

Ján Slota, az SNS elnöke "ünnepi" felszólalásában a hazafiság mellett érvelt és elitélte a sovinizmust. A dunaszerdahelyi DAC-meccset hozta fel példaként. Szerinte a magyar szurkolók soviniszta megnyilvánulásai többé nem ismétlődhetnek meg és ennek érdekében a kormánynak is közbe kellene lépni. Slota elmondta, hogy a szlovákok megmutatták, fegyveresen is tudnak védekezni és likvidálni a magyar honvédeket. Végül azt is kijelentette, hogy a magyarok őshazája nem a Kárpát-medence, hanem a mongol Góbi sivatag.

A Matica Napok Ján Slota gyámsága alatt jött létre, mindent a pártja finanszírozott, mindenütt SNS zászlók lengtek, de Ficot ez nem gátolta meg abban, hogy jelen legyen. Szerinte bárki eljöhetett az ünnepségekre, hiszen "Szlovákiáról van szó" - mondta.

-para-