Szlovák turisták beszámolója a grúz háborúról

2008. augusztus 11. - 20:02 | Belföld
Az emberek haragszanak Oroszország agressziója miatt, és nemzetközi szervezetektől várnak segítséget. Másfelől pedig büszék, hogy kis országuk helyt áll a harcban egy ekkora ország ellen – közvetítették a grúziában honos hangulatot a hazaérkezők.
A külügyminisztérium külön járattal hozatta haza Grúziából a szlovák állampolgárokat. Közöttük volt egy friss házaspár, akik Grúziában nászúton voltak. Egy éjjelen, amikor véletlenül működött a mobiljuk, megkapták az otthoniak sms-ét, hogy igyekezzenek délre. Még a harcok előtt sikerült Jerevánba menniük.

Andrej Návojský szintén kirándulni volt a szerinte csodálatos emberekkel és természettel megáldott országban. Ő az Ember veszélyben (Človek v ohrození) polgári társulás munkatársa, és jelezte, hogy minden bizonnyal segítséget szerveznek ők is.

Azt mondta, az emberek félnek, és a pánik akkor tort ki, amikor az oroszok lebombázták Gori városát, ahol Sztálin született, valamint poti városát is. Oszétiában megszokták már a harcot, de most grúz területen folyik a bombázás. “Gori teljesen megsemmisült" – mondta Návojský.

Daniela Belicová diák barátaival talákozott Grúziában. A konfliktus kirobbanásakor a fővárosban, Tbilisziben volt, ott benyomása szerint nem érezni a háborús állapotot, csak az emebrek beszédtémája a háborús hírek. A lány és barátai ma reggel ébredtek rá, hogy nem nyitják meg egyhamar a Grúz-Török határt, ezért jelentkezett szlovákia moszkvai nagykövetségén és tért haza a különgéppel.

A 14 turistán kívül további szlovákok is vannak még Grúziában, akik külön utakon kívánnak hazajönni, nem igényeltek hazaszállítást.

SITA/para