Robert Fico államosítással fenyegeti az energiaszolgáltatókat

2008. augusztus 17. - 14:07 | Belföld
Robert Fico szélsőséges eszközökkel is kész megőrizni a szlovákiai energiaárakat: ha a szolgáltatók mégsem lennének hajlandók méltányolni a lakosság vásárlóerejét, akár a monopóliumok kisajátítására is sor kerülhet - mondta a szlovák kormányfő.

Fico vasárnap a SITA hírügynökségnek nyilatkozva így fogalmazott: "Időnként elveszítjük a türelmünket. Hadd emlékeztessem az energiai monopóliumok minden idegen tulajdonosát arra, hogy a Szlovák Köztársaság alkotmányának 20. paragrafusa szerint: ha a közérdek úgy kívánja, a dolog kisajátítható". Fico kifejtése szerint ezúttal nem csak a szlovák villamosenergia-termelés részvényeinek többségi tulajdonrészét bíró olasz társaságra, az Enelre utalt, hanem mindazon külföldi energia-monopóliumok tulajdonosainak szemléletére, azokra akik a (szlovák) "állami politikával és az állam lakóinak érdekeivel ellentététesen, tehát a közérdek ellenében" gondolkodnak.

"Nem leszünk szégyenlősek, s ha kell, a jövőben ilyen szélsőséges eszközöktől sem riadunk vissza" - mondta és nyomatékosan hozzátette: "Szlovákia nem lehet energetikai bábállam".

A kormánya "szociális irányultságát és szociális kiterjedéseit" ezúttal is hangsúlyosan kiemelő Fico arról beszélt, hogy kabinetje soha egyetlen esetben sem hoz a lakosság vásárlóerejét mellőző döntést, mert Szlovákiában semmiképpen sem alkalmazhatók az uniós árszintek, ha egyszer a bérek mélyen az uniós országok bérszintje alatt vannak. "Meg kívánom erősíteni: a kormány óriási mértékben érdekelt maximálisan stabil energiaárakban, azok inflációgerjesztő hatásainak kivédésében - így Fico, aki elmarasztalóan szólt az Enelről, amiért "orránál fogva vezeti a kormányt", és nem a kormányfőnek megfelelő tempóban folytatja a mohi atomerőmű 3.-4. blokkjának befejezését célzó építkezést.

Fico szerint a Dzurinda kormány két ciklusa alatt, 1998-és 2006 között Szlovákiában "kis híján 600 százalékkal(sic!) emelkedtek a közüzemi gázárak, ezzel szemben a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta egy fillérrel sem".

Grigorij Meszezsnikov szlovák belpolitikai elemző szerint a kisajátításokkal fenyegetőző Fico így igyekszik "nyomást gyakorolni az energiatermelőkre, egyszersmind tetszelegni akar a választóinak". Meszezsnikov úgy látja: Fico egy etatista, aki nem a piacgazdaság őszinte híve, mindössze megtűri a piacgazdaság értékeit, s ha Fico valóban a kisajátítás eszközeihez folyamodna, akkor kellemetlen módon találná magát szembe az Európai Unióval.

MTI