Fico: Nem ismerjük el Koszovót

2008. augusztus 18. - 18:22 | Belföld
Robert Fico a SITA hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn kijelentette, hogy az önálló Koszovó létrejöttével súlyosan sérültek a nemzetközi jogi normák.

A szlovák kormányfő kifejtése szerint Szlovákia kis ország, s mint ilyennek nincsenek egyéb harci eszközei, mint a nemzetközi jog. "Nincsenek vadászgépeink, nincs atombombánk, hogy a világban azt tegyük, amit akarunk, mint ahogy azt más országok teszik. A vitákban egyedül a nemzetközi jog rendelkezéseit alkalmazhatjuk bunkósbotként. Meggyőződésünk, hogy Koszovó önállósításával megszegték a nemzetközi jogi rendelkezéseket. Ez az álláspontunk, és semmi okunk arra, hogy módosítsuk" - fogalmazott Fico, és jelezte: ezzel együtt Pozsony továbbra is követi a koszovói fejleményeket, s "ha a jövőben majd töredékeiben megvalósulnának az önálló állam kívánalmainak jegyei és a nemzetközi jog valamennyi feltétele is teljesülne, akkor beszélhetünk róla. A magunk részéről azonban Koszovó addig lezárt kérdésnek tekintendő" - nyomatékosította.

Fico a koszovói útlevél szlovákiai elismerését újfent elvetette, mivel annak elfogadása, úgymond nevetséges lenne, hiszen az útlevél bizonyos értelemben egy önálló ország létezését feltételezi.

Elemzők emlékeztetnek: Szlovákia már a kezdetekkor ellenezte a balkáni tartomány önállósítását. A Magyar Koalíció Pártján (MKP) kívül a szlovák kormánypártok és ellenzékiek szinte egybecsengő indítékai úgy hangzottak, hogy Koszovó elismerésével olyan európai precedens jönne létre, amelynek láttán "a magyarok vérszemet kapnának".

Fico koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota nem győzi "a magyar fenyegetettséggel" riogatni a szlovákokat. Legutóbb vasárnap, Rózsahegyen (Ruzomberok), a két világháború közti szlovák nemzeti politika ellentmondásos vezéralakjára, a pap-politikus Andrej Hlinkára emlékező ünnepségen riogatott újra a magyar veszéllyel, mondván: Magyarországon várhatóan Orbán Viktor alakítja meg a következő kormányt, s ha így lesz, akkor "Dél-Szlovákia második Koszovóvá válhat". Slota szerint ezt elkerülendő nem lenne haszontalan, ha a szlovák hadsereg a nagyobb harckészültség érdekében többet gyakorlatozna.

Slota ugyanitt a bibliai Mózeshez hasonlította Hlinkát, mert szerinte ő volt az, aki a szlovákokat a (magyar) rabságból az ígéret földjére vezette.

(para/mti)