Szociális cégek: Újabb botrány

2008. augusztus 21. - 20:08 | Belföld
A szociális cégek körül újabb botrány érik. A szepes-gömöri cég majdnem 99 millió koronát kapott Viera Tomanová tárcájától, Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség képviselője szerint párton belüli osztogatásról van szó, közpénzekből.

A gömör-szepességi szociális cég több 10 millió koronát kapott Viera Tomanová minisztertől, Zuzana Wienk szerint ez a pártklientelizmus fényes példája.

Június 18-án a rozsnyói székhelyű, gömör-szepességi szociális cég 99 millió koronát kapott a Szociális, Munka- és Családügyi Minisztériumtól. Ugyanakkor a cég vezetői mind a Smer pártjához kötődnek. Immár az ötödik olyan cégről van szó, amely a kormányzó párthoz kötődik. Ezek a cégek összesen fél milliárd koronát kaptak a tárcától. Ezt Zuzana Wienk közölte, és azt is hozzátette, hogy a mostani céget, azaz közhasznú szervezetet az a Jaroslav Chanas vezeti, aki Ján Chanas polgármester fia. A polgármestert a Smer jelölte.

Zuzana Wienk ugyanakkor a sajtóban közölt állításokkal érvelt, eszerint Jozef Sarvaš a cég egyik alapítója a Smer járási bizottságának tagja, és közeli barátja Ján Babič parlamenti képviselőnek (Smer). Ráadásul a Smer egy másik parlamenti képviselője, Lea Grečková elismerte, hogy épp Babičcsal dolgozott együtt szorgalmasan a gömör-szepességi szociális cég megalakításán. Babič ráadásul a közeli munkatársa.

Mindezt a képviselő asszony 2008. januárjában ismerte el, amikor épp Jaroslav Chanast akarta meglátogatni, de autóbalesetet szenvedett. Akkor azt mondta, hogy munkamegbeszélésre indult Chamashoz, azaz a cég igazgatójához. Azt is elismerte, hogy akkor már egy éve dolgozott Babičcsal a cég projektjén.

- Senki sem tudott a cégről, lehet, épp azért, mert senki sem kérdezett rá. Az Európai Bizottság erre már októberben jóváhagyta az anyagiakat. A cég létezik, csak még a jóváhagyási folyamatra vár, az EU pénzeit szigorúan ellenőrzik - idézte Wienk Grečkovát. Grečková ugyanis idén januárban közölte, hogy a projektet az EU támogatja, a minisztérium is, és ő a munkamegbeszélés után egyenesen Pozsonyba ment volna, Tomanová után.

A projekt idén június 18-án kapott támogatást. Ugyanakkor Tomanová azt állította, hogy a pályázatokat szakemberek bírálják el, és ő nem tudja, ki áll mögöttük - taglalta Wienk.

Egyébként Jana Vaľová Smer-képviselő kijelentései keltettek gyanút, mert a regionális médiának úgy nyilatkozott, hogy arra kérték a minszterlenököt, a kormány tartson kihelyezett ülést Homonnán, ahol a megtárgyalandó anyagokat a megye készíti elő. Azt is kijelentette, hogy a szociális cégeket szerették volna a kormánnyal jóváhagyatni.

SITA, -para