Az MKP bírálja Fico korrupt rendszerét

2008. augusztus 25. - 13:58 | Belföld
Élesen bírálta a Magyar Koalíció Pártja Robert Fico kormányfő hétvégi nyilatkozatát, amelyet a TA3 hírtelevízióban tett a klientizmus elfogadásával kapcsolatban.
Az MKP szerint a kormányfőről és a kormány praktikáiról lehullt a lepel, és ezzel veszélybe kerültek az uniós kifizetések. Ugyanis az Európai Unió világos elveket dolgozott ki a pályázati rendszerrek és a támogatások megítélésével kapcsolatban. Ennek sarokköve a pályázati rendszer átláthatósága, nyilvánossá tétele, az elbírálási és kiválasztási kritériumok előzetes nyilvánosságra hozása.

Robert Fico a hétvégén védemébe vette a klientizmust, mint fogalmazott, természetes, hogy két egyenértékű projekt esetében a kormányközelibbnek ítélnek meg támogatás. Az MKP ez ellen tiltakozott, mondván, ez korrupt, nem pedig európai politikai rendszer.

Az MKP által megfogalmazott tiltakozás teljes szövege:

Fico tézise = politikai korrupció * Veszélyben az EU-s alapok merítése?

Az MKP fölöttébb elfogadhatatlannak és nagyon veszélyesnek tartja Robert Ficónak, Szlovákia miniszterelnökének a TA3 televízióban elhangzott szavait a szlovákiai politikai rendszerről alkotott víziójáról. A miniszterelnök a műsor végső fázisában igyekezett ugyan enyhíteni kijelentéseinek súlyát, a beszélgetés első részében azonban egyértelműen kinyilvánította véleményét: a pénzügyi támogatásokat mindenekelőtt a kormánykoalícióhoz közel álló önkormányzatoknak kellene megkapniuk. „Így működik a politikai rendszer” – magyarázta a kormányfő.

Nos, így a korrupt politikai rendszer működik, nem pedig az európai. Az Európai Unió ennek a problémának a megoldására egyértelmű játékszabályokat dolgozott ki, mégpedig az előre nyilvánosságra hozott projektelbírálási kritériumokat. Ennek a rendszernek a része az az előre nyilvánosságra hozott pontrendszer is, amely szerint a projektek egyes részei és paraméterei értékelve vannak. Ez a rendszer jól működött Szlovákiában is az előző kormány idején, és ennek a rendszernek megvalósítási szintjét az Európai Bizottság is pozitívan értékelte.

Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy a kormányfő által hirdetett és a jelenlegi szlovák kormány által megvalósított deformációk következtében fennáll az EU-s alapokból származó pénzügyi támogatások leállításának reális veszélye.

Pozsony, 2008. 8. 25.

SITA/para