Fico szerint Husák dicsőséges vezér volt...

2008. augusztus 27. - 15:03 | Belföld

Gustav Husákot, az 1944-es fasisztaellenes szlovák nemzeti felkelés egyik résztvevőjét, a Csehszlovákia 1968-as megszállását követően Moszkvával lepaktáló, majd az ezt követő "normalizáció éveit" levezérlő szlovák kommunista politikus érdemeit méltatta szerdán elhangzott évfordulós beszédében Robert Fico.

Fico szerint Husák a felkelés "csúcsvezére", s mint olyan, Szlovákia újkori történetének emberségesebb, megbecsülést és kiengesztelést érdemlő egyénisége volt. Fico ugyanitt említést tett az 1968-as prágai tavasz vezéralakjáról, a megszállást követő Husák-rezsim üldözöttjéről, szavai szerint az "igazságkereső" Alexander Dubčekről is, mondván: minden politikusnak az igazságkeresés a feladata, de a politikus tévedhet is, ahogyan "mi is tévedhetünk".

Fico szerint a szlovákoknak két nemzeti forradalmuk volt, az 1848-as és az 1968-as. "Mindkettő vesztes forradalom volt a nemzet részéről, de mindkettő dicsóséges volt" - mondta a kormányfő.

A Szlovák Nemzeti Felkelés 64. évfordulójának apropóján tartott koszorúzáson felszólalt Pavol Paška, a parlament elnöke is. Ő Daniel Tupý halálára emlékeztette az egybegyűlteket, és a meggyilkolt fiú verseiből is idézett. "Gondoskodnunk kell róla, hogy ne kapjanak teret az ellenséges ideológiák" - jegyezte meg a házelnök.

(parameter/mti)