A katonai bírák tiltakoznak Harabin miniszter értékelése ellen

2008. augusztus 28. - 17:30 | Belföld

A katonai bírák tiltakoznak Štefan Harabin igazságügyminiszter értékelése ellen, azaz az őket minősítő kijelentések ellen - tudatta ma a sajtóval Ondrej Samaš a Felsőbb Katonai Bíróság elnöke.

A katonai főbíró szerint ugyanakkor ők pontosan és az alkotmányban megszabott módon végzik kötelezettségeiket, és a törvények szerint járnak el minden olyan esetben, amely ügyek az ő jogkörükbe tartoznak.

Ugyanankkor a katonai bírók elfogadják a kormány szándékát, vagyis azt, hogy megszüntetné a katonai bíróságokat, de a trencséni bírósági elnök szerint nem csak a döntések minősége számít, és a gyorsaság, hanem a hatékonyság is, már ami a tárgyalt ügyek számát jelenti. Ebben önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a feltételeket.

Jaroslav Baška honvédelmi miniszter elégedett a katonai bíróságokkal, ő nem szüntetné meg őket, csak a számukat csökkentené. A kormány viszont egyetértett Harabin javaslatával. A megszüntetési javaslat véleményeztetési szakaszban van. A legfőbb ügyész viszont nem ért egyet Harabinnal, szerinte meg kéne maradnia a katonai bíróságoknak, és ezek alá kéne tartoznia a rendőrségnek. A legfőbb ügyész azt szeretné, hogy legalább a trencséni katonai bíróság maradjon meg, de a miniszter ezt ellenzi. Ugyanakkor a bírók Harabin alá tartoznak. A rendőröket is már polgári bíróság elé állítják.

SITA, -para

Címkék: bírók, Stefan Harabin