Alkotmányellenes a vagyon eredetének felmutatásáról szóló törvény

2008. szeptember 3. - 10:28 | Belföld
Alkotmányellenesnek minősítette ma a vagyon eredetének felmutatásáról szóló törvényt az Alkotmánybíróság.

Ezzel elfogadta a parlament két képviselői csoportjának javaslatát. Az Alkotmánybíróság már a javaslat előzetes megtárgyalásán 2005 októberében hatályon kívülre helyezte a törvényt az előterjesztők kérésének megfelelően. Az Alkotmánybíróság nem tudja megsemmisíteni a törvényt, csak hatályon kívülre helyezni. Azt csak a Parlament szüntetheti meg. Ha ezt fél éven belül az alkotmánellenesnek való kinilvánításától nem teszi meg, akkor az automatikusan érvényét veszti. A törvényhozásnak azonban lehetősége van egy teljesen új törvényt hozni, amellyel az előzőt felülírja.

A javaslat 2005-ös előterjesztői között volt Vladimír Mečiar is. A javaslatot tevő képviselői csoportok szerint a törvény nincs összhangban a jogállamiság alapvető elveivel, többek között nem respektálja a vagyon békés felhasználását.

Az Alkotmánybíróság döntésével lehetőség nyílik a Vladimír Palko köré tömörülő független képviselők által idén tavasszal javasolt, az eddigivel csaknem azonos, vagyoneredetről szóló törvény megtárgyalására a parlamentben. Azonban, ha most háromötödös, vagyis alkotmányos többséggel kerülne elfogadásra a javaslat, akkor az Alkotmánybíróság már nem vizsgálhatná. 

SITA/para