"Börtönbe mész, te szarházi!"

2008. szeptember 4. - 14:58 | Belföld

Csütörtökön az igazságügyminiszter leváltásáról szóló parlamenti vitában A miniszter azt mondta elődjére, Daniel Lipšicre, hogy "A börtönbe mész, te szarházi". - Igen, ez elhangzott - erősítette meg a plénumban Daniel Lipšic. Mečiar pedig Lipšic zsidó elődjeit firtatta.

Az igazságügyminiszter szerint ez nem igaz, csupán Lipšic kitalációjáról és marketinghúzásáról van szó. A sértő kijelentés miatt Pavol Hrušovský a KDH elnöke azt javasolta, hogy ha igaznak bizonyulnak a miniszter sértő kijelentései, akkor szakítsák meg a rendkívüli ülést és képviselői grémiumot hívjanak össze. Ezt azonban az elnöklő Miroslav Číz (Smer) azzal utasította vissza, hogy a parlamentet nem hallgatják le, és a sértegetést a mikrofonok sem rögzítették, ezért nem szakítja félbe az ülést.

Vladimír Mečiar, a HZDS elnöke viszont azzal hozakodott elő, hogy Augustín Marián Húska azt mesélte neki, hogy amikor a jáchymovi bányákban elítéltként dolgozott, akkor egy bizonyos Lipstein üldözte, kínozta és hallgatta ki őt, s Húska a mai napig biztos abban, hogy Lipstein Lipšic exminiszter elődje. A volt miniszter határozottan elutasította, hogy bárki ilyen nevű személy az elődje lenne.

Ján Slota attól fél, hogy ha otthon kinyitja a hűtőszekrényét, akkor abból is Lipšic ugrik ki. Szerinte ezt csak azért csinálja, hogy feltűnősködhessen, médiasztár akar lenni. Slota egyúttal közölte, hogy az SNS összes képviselője Harabin miniszter mellett szavaz.

A belügyminiszter, Robert Kaliňák szerint csak az vádaskodhat és dobhat követ, aki maga is ártatlan. Szerinte Sadikit azért nem lehet kiutasítani Szlovákiából, mert épp az ellenzék kormányzása idején adtak neki állampolgárságot. A koalíció abban is egyetért, hogy hamis iratok alapján akarják Harabint leváltani, amelyek nem részei a büntetőjogi anyagnak. Harabin egyenesen értéktelen papírfecninek nevezte az iratot. A KDH szerint viszont a bizonyítékok Sadiki és Harabin kapcsolatára igenis meggyőzőek, ezt Szlovákiára nézve tűrhetetlen, és azonnal le kell váltani Harabint.

Mečiar azon ellenzéki képviselők ellen adott be javaslatot, akik Harabin leváltását szorgalmazták, szerinte ha bebizonysodik, hogy hamis iratok alapján kezdeményezik ezt, akkor a rendőrségnek kell eljárást folytatni ellenük.

František Mikloško viszont példátlannak és tűrhetetlennek nevezte az efféle eljárást, és kijelentette, hogy ha Mečiar javaslata átmegy, akkor a konzervatív demokraták ismét Mečiar amnesztiáinak felülvizsgálását fogják követelni, miközben felolvassák az egész iratot, hadd tudja meg a nyilvánosság részletesen, mi is folyt Mečiar miniszterelnöksége idején.

Sme, SITA, -para

Címkék: Stefan Harabin