Hazaérkezett a horvátországi buszbaleset 26 túlélője

2008. szeptember 8. - 08:19 | Belföld
A horvátországi buszbaleset 26 túlélőjével a fedélzetén vasárnap este a kassai repülőterén leszállt a szlovák kormány különrepülőgépe.

A 26 ember azzal a szlovák rendszámmal közlekedő autóbusznak volt az utasa, amelyik vasárnap reggel a horvátországi A1-es autópályán nekihajtott egy betonpillérnek. Az ütközés következtében a jármű összesen 49 utasa közül 14 meghalt. Az este hazatértek többsége könnyebb sérüléssel, kisebbik részük épségben túlélte a balesetet.

Az érkezőket a kassai repülőtéren tíz mentőautó és egy rögtönzött orvosi rendelő várta, ahol a sérültek előzetes orvosi vizsgálaton estek át, majd közülük 16 embert további ellátásra a kassai Pasteur Kórház baleseti sebészetére vittek.

A baleset utaztatható állapotban lévő túlélőiért a pozsonyi kormány már vasárnap délután különgépet küldött a tragédia helyszínéhez legközelebb eső repülőtérre, Zárába (Zadar). A gépen a szlovák külügyminiszter, Ján Kubis és az egészségügyi szaktárca vezetője, Richard Rasi kísérte a hazatérőket.

Kubiš tájékoztatása szerint további kilenc sérültet három különböző horvátországi kórházban ápolnak, hazatérésük időpontját egyelőre nem lehet megmondani.

A baleset 14 halálos áldozatának földi maradványait majd csak a kötelező horvátországi azonosítás után szállítják haza.

A kassai autóbusz 49 nyugdíjas korú utasával tartott Split felé, amikor vasárnap reggel - eddig ismeretlen okból - karambolozott. A baleset oka egyelőre nem ismert. A vizsgálat két feltételezésből indul ki: az egyik, hogy az utóbusz vezetője elaludt a volán mögött, a másik, hogy a hátsó kerék durrdefektje miatt a jármű kormányozhatatlanná vált.

(par/mti)