Simon Zsolt szerint diszkriminálják a dél-szlovákiai lakosságot

2008. szeptember 11. - 13:57 | Belföld
A kormány tegnap kibocsáttota azt a rendeletet, amely tételesen megszabja, jövőre mekkora illetéket kell fizetnünk az államnak, ha a földalapból nem mezőgazdasági célokra földterületet szeretnénk ideiglenesen vagy véglegesen kivenni. Egyszeri illetékről, de jókora összegekről van szó, a dél-szlovákiai és csallóközi lakosság járna a legrosszabbul.

Simon Zsolt volt mezőgazdasági miniszter szerint a kormány diszkriminálja a dél -szlovákiai lakosságot a tegnap kiadott rendelettel. A rendelet ugyanis az idei, 2019/2008-as törvény alapján született, mely valójában az eredeti, 220/2004-es törvényt módosította. A kormányrendelet szerint csak az I., II., III. és IV. osztályba sorolt földekért kell illetéket fizetni, a többi kategóriába soroltakért nem. Ez azt jelenti hogy valójában a legjobb és jó minőségű földterületekért fizetünk majd 2009. január elsejétől. Tehát az I. osztályban négyzetméterenként 15 eurót, a 2. osztályban 12 eurót, a 3. osztályban 9 eurót és a negyedik osztályban 6 eurót négyzetméterenként.

Ezt azt jelenti, hogy a dunaszerdahelyi, komáromi, vágsellyei, lévai, érsekújvári,galántai járásokban élőket diszkriminálják, mert például Kelet- vagy Észak-Szlovákiában nem kell illetéket fizetni, azaz az 5.6.7.8. és kilencedik kategóriába sorolt földekért nem . Továbbá azt is jelenti ez a kormányrendelet, hogy ha valaki Dunaszerdahelyen például 1 hektár földet venne ki, örökbe, az egyszeri illetékként 4,5 milliót kell, hogy befizessen az államkasszába. Tíz áras telekért pedig 450 ezer koronát kéne leperkálnunk. Ha ráadásul nem a miénk a telek, hanem úgy vesszük meg valakitől, akkor ez további pluszköltséget jelent.


Simon Zsolt volt mezőgazdasági mniszter szerint a kormány ezzel a lépéssel egyértelműen bebizonyította, hogy a valójában miként képzeli el Dél-Szlovákia fejlesztését. Ha például egy település ipari park céljaira igényelne területet, az illeték óriási összegre rúgna, ráadásul az sem garantált, hogy ebből valamit is utólag kompenzálna a kormány. Az exminiszter szerint visszatértek a kommunista idők, amikor szintén illetéket kellett fizetni a földért, értéktől függően. De még a kommunista szabály is emberségesebb volt, mert illetéket akkor például Liptóban is kellett fizetni, mot viszont Észak- és Kelet-Szlovákiában egyáltalán nem. Mindez azt is eredményezheti, hogy a földtulajdonosk jóval nehezebben tudnák csak eladni a földjeiket,vagy jóval áron alul, nem beszélve arról, hogy komoly befektető nem fog ezek után érdeklődni, mert miért adna ki rögtön százezreket, ha még nem is csinált semmit. Ennek folyományaképp tehát a befektető is majd inkább olyan helyekre megy, ahol ilyen illeték nincs.

Simon szerint ez tudatos diszkrimálás, mintha valakit csak azért büntetnének, mert Dunaszerdahelyen, Komáromban, vagy a Lévai járás déli részén született. Simon igazságtalannak és rossznak tartja a kormányrendeletet. Szerinte az sem állja meg a helyét, hogy az értékes mezőgazdasági területeket kell védeni, mert tapasztalatai szerint Szlovákia az EU piacán már csak a termelés nagysága miatt sem tudja érdemben befolyásolni a piaci folyamatokat. Az ezzel érvelőknek ez csak egy alibi, valójában arról van szó, hogy Dél-Szlovákiában ne épüljön és fejlődjön semmi.Ez a rendelet a Fico-kormány valódi arcát mutatja. - mondta el portálunknak Simon Zsolt.



-para

Címkék: Szlovák Földalap