V4 csúcstalálkozó Pőstyénben

2008. szeptember 12. - 13:59 | Belföld
A grúziai válságról is szó lesz a visegrádi országok államfőinek szlovákiai csúcsértekezletén; a kétnapos pöstyéni találkozó katonai tiszteletadással vette kezdetét pénteken délelőtt.

A csúcsértekezleten a tervek szerint napirendre kerül a grúz-orosz konfliktus és a visegrádi együttműködés jövője is. Az uniós témák közül tárgyalnak a közösség előtt álló biztonsági problémákról, például a migrációról, valamint az EU szomszédságpolitikájáról és a bővítésről.

A találkozó pénteken délelőtt katonai tiszteletadással és a négy ország himnuszának felcsendülésével vette kezdetét a Vág partján fekvő nyugat-szlovákiai üdülővárosban. A szokásoknak megfelelően idén is két részre bontják a pénteken nyíló plenáris ülést, amely így szombaton folytatódik. A kerekasztal-beszélgetések mellett a tervek szerint kétoldalú tárgyalások is lesznek.

A csúcstalálkozó után Sólyom László magyar államfő Nyitrára utazik, ahol a Konstantin Filozófus Egyetem rektorával találkozik. Ezt követően Búcs községbe látogat, ahol a Magyar Koalíció Pártjának képviselőivel tárgyal.

A legutóbbi V4-es államfői találkozót tavaly szeptemberben Keszthelyen tartották. Akkor a köztársasági elnökök az európai integráció mellett a schengeni csatlakozásról és a közlekedés fejlesztéséről tárgyaltak.

A tavalyi csúcstalálkozó margóján megrendezett szlovák-magyar kétoldalú államfői találkozón Sólyom László kiemelte, hogy Magyarország elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, egyben visszautasítja a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot, amelyet néhány nappal a találkozó előtt szavaztak meg.

A visegrádi csoport Magyarország, Csehország, Szlovákia (1993. január 1-jéig Csehszlovákia) és Lengyelország lazán szervezett együttműködési kerete.

Az első csúcstalálkozót 1991. február 15-én Budapesten és Visegrádon rendezték (utalva a hajdani magyar, cseh, lengyel uralkodók 1335-ös visegrádi találkozójára). A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy évente egy alkalommal hasonló csúcstalálkozót tartanak, évente kétszer pedig a külügyminiszterek találkoznak. A résztvevők az együttműködés alapjait rögzítő Együttműködési Nyilatkozatot Visegrádon írták alá.

(mti)