Elfogadták az ártörvényt

2008. szeptember 17. - 15:11 | Belföld
A szélsőséges esetekben állami árregulációra is lehetőséget nyújtó ártörvényt fogadott el szerdán a szlovák parlament. A kormány célja, hogy büntethessék az indokolatlan áremeléseket az euró bevezetését követően.

Ján Počiatek, a gyorsított eljárással szentesített jogszabályt előterjesztő pénzügyminiszter indoklása szerint az euró bevezetése az államot jelentősen károsító, megengedhetetlen áremelések módozatait kínálja a kereskedelemnek. Ennek veszi elejét a most elfogadott jogszabály, amelynek célja, hogy meggátolják az indokolatlan áremeléseket.

Szlovákiában augusztus 24-e óta minden kereskedelemben kínált termék árát "duálisan", szlovák koronában és euróban is kötelező feltüntetni. Az új trövény értelmében több szaktárca jogosult lesz információkat gyűjteni az árak alakulásáról, és az árképzés körülményeinek vizsgálatából szerzett ismeretek birtokában elbírálja az áremelést előidéző valós és valótlan körülményeket, majd indokolatlan áremelések esetén élhetnek az árak szabályozására kapott jogkörökkel.

Az ellenzék, a jegybank és munkáltatói érdekszervezetek ellenvetései ellenére a 150 tagú parlament egyszerű többséggel, 78 támogató szavazattal fogadta el a törvényt.

Ha a törvényt az államfő aláírja, az már november első napjával hatályba lép.

MTI/para