Aki nem akkreditált, az tűnjön el a piacról!

2008. szeptember 25. - 16:36 | Belföld
Ján Mikolaj iskolaügyi miniszter szerint a nem akkreditált főiskoláknak el kell tűnniük a művelődési piacról.

Mindezt ma a miniszter A Szlovák Rektori Konferencia ülésén, Zsolnán jelentette be. Ma az SZRF javításokat, módosításokat javasolt az akkreditáció kompex rendszeréhez. Eszerint minden főiskola egy év haladékot kap, hogy az akrreditációhoz szükséges hiányosságokat kiküszöbölje, vagy pedig beolvadhat más intézménybe, egyesülhet más egyetemmel. Mikolaj szerint sok a jelenlegi főiskola, de nem csökkenteni akarják a létszámukat, hanem azt szeretnék, hogy nagyobb egységekbe szerveződjenek.

A Szlovák Műszaki Egyetem rektora, Vladimír Báleš szerint az akkreditációs bizottság dönti majd el, ki teljesíti a hivatalos hálózatba kerülés feltételeit. A zsolnai egyetem rektora is örül a komplex akkreditációs rendszernek, mert ez fékezi a főiskolák megszűnését. Ugyanis néhány, nem minőségi oktatás nyújtó főiskola annak ellenére terjeszkedik és csábítja a tanulókat, hogy már nincsenek kliensei, hallgatói. Viszont mire az új jelentkezők rájönnek, hogy talmi fősulira jelentkeztek, és nem akkreditált szakokon tanulnak, rámegy a fiatalságuk.

Mikolaj oktatási miniszter szerint lesz néhány újdonság, például az, hogy az alapkutatások vagy az alkalmazott kutatások eredményeit is felhasználják a főiskolák. Lehetőséget biztosítanának továbbá arra, hogy állami segítséggel a főiskolák tudományos- kutatási üzleti társaságokat alapíthassanak.

Azt is szeretnék, hogy a diákok szabadon vándoroljanak az egyes fősikolák tanulmányi szakai közt, dékáni, rektori engedéllyel, nemkülönben azt, hogy tanulmányaik egy részét külföldön folytathassák egy-két szemeszter erejéig.

SITA, -para