Leállították a Remiáš-ügy vizsgálatát

2008. szeptember 25. - 10:47 | Belföld
A rendőrség leállította az egykori rendőr, Róbert Remiáš halála ügyében folytatott nyomozást, nincs ugyanis bizonyítékuk az esetleges elkövető ellen. Remiáš a Michal Kováč fia elrablása egyik tanújának volt az összekötője, amely ügyben annak idején még Ivan Lexát a Szlovák Információs Szolgálat akkori vezetőjét is vádolták.

A vizsgálatot azért állították le, mert nem derültek ki olyan tények, amelyekkel konkrét személyt lehetne vádolni. Amennyiben a jövőben felmerül valamilyen bizonyíték, a nyomozás folytatódik - közölte a Hospodárske Novinyval Andrea Polačiková rendőrségi szóvivő.

Remiáš meggyilkolásával vádolták Ivan Lexa SIS-igazgatót is Mečiar  kormányzása alatt, ám az ügyészség megszüntette az eljárást ellene azzal, hogy tettére nem találtak bizonyítékot. Az ügyben a további nyomozást és tanúk kihallgatását nehezítették az elnök helyébe lépő Mečiar amnesztiái.

Remiáš 1996-ban halt meg 26 évesen, mikor felrobbant autója. Állítólag Oskar Fegyveresnek, a SIS tagjának összekötője volt az elnök fiának elrablása ügyében. Fegyveres állította, hog a rablás mögött a Lexa vezette SIS áll, majd külföldre menekült, és onnan tartotta a kapcsolatot Remiáš-sal.

Röviddel a halála előtt Remiáš elmondta a nyomozóknak, hogy szerinte a SIS figyeli őt. Autója 1996 áprilisában robbant fel, Lexa ügyvédei és az ĽS-HZDS egyes képviselői viszont azt állították, baleset történt.

Az Európai Emberjogi Bíróság a héten hagyta jóvá Lexa panaszát, miszerint őt jogtalanul tartották fogva a rablás ügyében.

Sme.sk/para