Szlovákia a GDP 0,17%-ával fogja segíteni a fejlődő országokat

2008. szeptember 26. - 15:11 | Belföld
Szlovákia 2010-ben fokozatosan a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,17%-ára növeli a fejlődő országoknak nyújtott segély összegét. A Fico-kormány eme irányelvéről informált Ján Kubiš külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés után.

A szegénységről és éhezésről folytatott vita után rámutatott a fejlett országok felelősségére a fejlődőkel szemben, határozott fellépést sürgetett, többek között a kereskedelmi krlátok leépítését és a fejlődő országok nemzetközi piacokhoz való hozzáférésének lehetővé tételét. Emlékeztetett, hogy a fejlesztési segélyek hatékonyságával foglalkozó, a ghánai Akrában megvalósult szeptemberi fórumon Szlovákia támogatta azt az ambiciózus dokumentumot, amelynek ajánlásainak vissza kell tükrőződniük a fejlesztési segélyekről szóló középtávú (2009-2013) stratégiákban.

A szlovák diplomácia vezetője az ENSZ-közgyűlésen hangsúlyozta a fegyveres konfliktusba keveredett államok újjáépítésének fontosságát és figyelmeztetett a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) sikertelen megbeszéléseire a világpiacokon lévő vámkorlátozások lebontása terén, amelyek fékezik a fejlődést és veszélyeztetik az afrikai országok élelmiszer-biztonságát.

Az európai kormányon kívüli fejlesztési szervezetek hálózata, a Concord azt kritizálta, hogy némely fejlett országok a segélyek nyújtásánál saját politikai és gazdasági érdekeit próbálják érvényesíteni, és a segélyeket gyakran olyan szabályokhoz kötik, hogy a segélyezett állam megrendelései csak a segélyező ország nemzeti cégei felé irányulhatnak.

Szlovákia nem is titkolja, hogy a fejlesztési segélyek gazdasági dimenzióját akarja erősíteni, és azokat oda irányítani, ahol politikai érdekei is érvényesülhetnek. "Ez lehet a balkáni, illetve a kelet-európai térség, vagy éppen Afganisztán, ahol lényegesen nagyobb jelenlétet szeretnénk." - árulta el Kubiš a SITA hírügynökségnek. Hozzátette, hogy az idei 166 millió koronás (5 510 190 €) fejlesztési segélyezésta jövő évre szeretné megduplázni vagy akár megháromszorozni, és a "prioritást élvező államok" felé irányítani.

SITA/para