Die Welt-interjú Ficoval a szlovák-magyar kapcsolatokról

2008. október 1. - 10:26 | Belföld
A szlovákok problémája a magyar jobboldallal címmel közölt interjút Robert Fico szlovák miniszterelnökkel szerdán a Die Welt című német konzervatív napilap.

Az interjú bevezetőjében az újság megállapította: két és fél évvel hivatalba lépése után Szlovákia szociáldemokrata miniszterelnöke számos sikert mondhat magáénak. Noha egy kritikus sajtóval kell harcolnia, a választásokon abszolút többséget szerezne. Polgári elődje, Mikulás Dzurinda reformjaira építve országát alkalmassá tette az euró bevezetésére. Külpolitikai téren saját feje után megy. Ez vonatkozik a szomszédos Magyarországgal való bonyolult viszonyra is. Szélsőjobboldali koalíciós partnerének nacionalista hangjai újra és újra  megakadályozzák a Budapesthez való közeledést.

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatban a Die Welt emlékeztette Ficót arra, hogy a szlovák parlament a 90-es évek elején bocsánatot kért a kárpáti németektől a háború utáni időszakban őket ért jogtalanságokért. A német újságíró azt tudakolta, vajon egy ilyen lépés miért nem lehetséges Magyarországgal szemben.

Válaszában Fico annak a nézetnek adott hangot, hogy a szlovák-magyar viszonyt nem lehet csak az 1940-es évek szemszögéből vizsgálni. A miniszterelnök a két ország történelmét rendkívül bonyolultnak nevezte, hangsúlyozva: "Számomra valami más ennél fontosabb. Mikor jön a magyar miniszterelnök hivatalos látogatásra Szlovákiába? Mi akadályozza őt ebben?"

"Nagyon jó és fontos kétoldalú dokumentumot írtunk alá a közös múltról és a közös jövőről, s ezt új területekre szeretnénk kiterjeszteni" - folytatta a miniszterelnök, hozzátéve: "Kész vagyok Gyurcsány urat bárhol és bármikor fogadni, s  mindenről beszélni vele."

A lapnak arra a kérdésére, vajon ez a "szívélyes meghívás" érvényes-e az esetleges új magyar miniszterelnök, Orbán Viktor számára is, Fico kifejtette. "Hogy kit választanak meg, az a magyarok dolga. Mi nem avatkozunk bele. De észlelem a Fidesz magyar nacionalista mozgalom rendkívüli aktivitását, amely a szlovákiai magyar kisebbség státusát is érinti, és kapcsolatainkat bonyolíthatja. Remélem, Orbán úr más politikát folytat majd, amennyiben miniszterelnökké választanák. Bízom az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyek megelőző céllal beavatkozhatnak, hogy ezáltal el lehessen kerülni egy konfliktust."

Az interjúban a szlovák miniszterelnök védelmébe vette a Benes-dekrétumokat. Azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi parlament a dekrétumokat tavaly sérthetetlennek nyilvánította, egyebek között kifejtette: "Ezek a dekrétumok a szlovák jogrend elválaszthatatlan alkotórészét képezik, abban a formában, ahogy a II. világháború után  elfogadták azokat. A parlamenti határozat semmi mást nem tartalmazott. Nem tudom elképzelni, hogy mindezt bármikor is másként szemléljük."

MTI/para