Palko: Lexát nem mentette fel az Emberjogi Bíróság

2008. október 1. - 08:51 | Belföld
A Joj tévé vitaműsorában (De Facto) emlékeztetett Vladimír Palko (KDS) képviselő arra, hogy az Európai Emberjogi Bíróság nem mentette fel Ivan Lexa volt titkosszolgálati (SIS) igazgatót az ifjabb Michal Kováč elrablása ügyében.

"Az Európai Bíróság semmit nem mondott bűnösségéről vagy nem bűnösségéről." - állította Palko, aki szerint csak az akkor az elnök helyébe lépő Vladimír Mečiar amnesztiáinak eltörlése deríthet fényt a tisztázatlan eseményekre. Mečiar ugyanis akkor amnesztiát hirdetett az üggyel kapcsolatba hozott személyek javára. Palko elmondta, hogy ennek érdekében alkotmányos törvényt kellene elfogadni, amellyel megszüntetnék az egykori határozatokat.

Ján Cuper, egykori HZDS képviselő szerint azonban az amnesztiákat nem lehet sem megsemmisíteni, sem megváltoztatni. A bíróság döntésével Dzurinda jókora pofont kapott szerinte, ugyanis a bíróság jóvá hagyta, hogy Lexa büntetésével sértették annak emberi jogait. Cuper, aki ismeri a Kováč-üggyel kapcsolatos vádiratot, meg van győződve róla, hogy nem a SIS állt az egykori államfő fiának elhurcolása mögött.

SITA/para