Valóban visszaküldik-e Ján Mikolajnak a nyelvrontó tankönyveket?

2008. október 9. - 12:00 | Belföld
A Paraméter utánanézett, vajon valóban visszaküldik-e a magyar tannyelvű iskolákból az oktatási minisztériumba azokat a honismereti tankönyveket, amelyekben szlovákul vannak feltüntetve a földrajzi nevek. Információinkat folyamatosan frissítjük.

 

Szerdán tájékoztattunk arról, hogy Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Magyar Szülők Szervezete ajánlása értelmében a magyar tannyelvű iskolák igazgatói visszaküldik az oktatásügyi miniszternek a szóban forgó tankönyveket, amelyekben a földrajzi megnevezések magyar megfelelője csak a mellékletben szerepel. A tiltakozás efféle módját a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Magyar Szülők Szervezete ajánlotta az iskoláknak.

A a Dunaszerdahelyi, Érsekújvári és a Lévai járásban több olyan iskola is van, ahol még meg sem kapták az ominózus tankönyveket, s akad iskola, ahol állítólag nem tudtak a szóban forgó felhívásáról. Olyan intézmény is van, azonban, ahol eleve ki sem osztották a hibrid tankönyveket, tehát nem vártak semmiféle felhívásra, mert tudták, hogy a könyv úgy rossz, ahogy van.

Érsekújvári járás

Kéménden megkapták az ominózus tankönyveket, de az igazgató, Tarr Boldizsár eleve ki sem osztotta ezeket. „Én megtiltottam ezeknek a könyvek kiosztását mielőtt bárki is felhívást fogalmazott volna meg. Furcsa számomra, hogy fel kell szólítani a magyar iskolák magyar igazgatóit, hogy ne tanítsanak ilyen tankönyvből !!!. És az, hogy most ki küldi vissza és ki nem ezeket a könyveket, annak szerintem már végképp nincs jelentősége. Főleg azon iskolákban, ahol esetleg a gyermekek kezébe adták már őket. Iskolánkon sohasem fordultunk el az AD REM által kiadott könyvektől. Sohasem rendeltünk olyan könyveket, amelyeket a minisztérium nem javasolt volna /ez persze nem azt jelenti, hogy nem is használtunk egyéb segédkönyveket az oktatásban/, de úgy gondoltunk, hogy nem terheljük a szülőket anyagilag, mert mindig is olyan tankönyveket kaptunk, amelyeket oda lehetett adni tanulóink kezébe. Eddig nem kellett csalódnom. Ez a tankönyv most nagy csalódás a számomra” – fejtette ki sommás véleményét portálunknak Tarr Boldizsár, a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola igazgatója.

Párkányban Fodor Zsuzsa igazgató úgy nyilatkozott, megkapták a könyveket, de nem osztották ki, és visszaküldik ezeket a tankönyveket.

Geri Valéria, a köbölkúti Stampay János Iskola igazgatónője úgy nyilatkozott, még meg sem kapták a tankönyveket, de ha megérkezik a csomag, ők szintén visszaküldik a könyveket.

Lévai járás

Farnadon Pólya Zsolt igazgató közölte, még nem küldték vissza a tankönyveket, mert a magyar iskolák zöme még nem is tudott a pedagógusszövetség felhívásáról, de abban egyeztek meg, hogy egyszerre, egy időben postázzák vissza a minisztériumnak a csomagokat.

Tóth Margit, a nagysallói alapiskola igazgatónője pedig azt tudatta portálunkkal, hogy a honismeretkönyveket feltehetően már holnap visszaküldik.

Komáromi járás:

Bátorkeszin Novák Ferenc igazgató közölte: tegnap kaptak 10 darabot az ominózus könyvből, azonnal vissza is küldték őket, tudnak miből tanítani, nem okoz gondot a visszaküldése.

Dunaszerdahelyi járás

Dunaszerdahelyen minden alapiskola visszaküldte a tankönyveket, ahogy a somorjaiak is.

Baka: Onódi Attila igazgató – MEGKAPTÁK, ÉS TANITANAK belőle. A régiek szerintük nem alkalmasak a tanításra, viszont, úgymond, nem szeretnének ebbe a viszálykodásba bekapcsolódni, szerintük a politikusok dolga erről vitatkozni, és határozni.

Nagylég: Nagy Márta igazgatónő – Még nem kaptak az új tankönyvből, régiből oktatnak, jelzést sem kaptak, hogy mikorra érkezik.

Ekecs: Új Márta igazgatóhelyettes – Megkapták az új tankönyveket, egyelőre vitatják, mit kezdjenek vele, nem küldték vissza, de tanítani biztos nem fognak belőle.

Bős: Sebő Renáta igazgató – Szintén nem kaptak, információik szerint nagyon kevés iskola kapott a környéken az új tankönyvekből. Jelzést azonban kaptak, hogy idén nem kapnak belőle. Egyelőre könyv nélkül tanítanak.

Eperjes: Botka Blanka, titkárnő: Nem kaptak könyvet...

Nyárasd: Takács Zsuzsanna igazgatónő: Nem kapták meg, ősszel rendeltek, de csak a tankönyv második részét, mivel azt az információt kapták hogy I. részben nincs változtatás, csak II-dikban, viszont egyelőre az sem érkezett meg.

Felsőpatony: Horváth Zoltán igazgató szerint rendeltek, de egyelőre nem kaptak könyvet.

Felbár: Nem rendeltek, mert kevesebb a negyedikes, a régi tankönyvekből tanítanak.

-para-