Ahol még a királynő is gyalog jár

2008. október 10. - 13:57 | Belföld
II. Erzsébet látogatásának hivatalos programjában szerepel egy séta Ótátrafüreden (Starý Smokovec) és a Tarajkán (Hrebienok), ahol őfelsége megismerkedhet a korlátmentes gyalogutak projektjével.

Október 24-én, pénteken érkezik látogatóba Szlovákiába II. Erzsébet férjével, az Edinburgh-i herceggel. Programjuk szerint ellátogatnak a Magas-Tátrába is, megtekintik Ótátrafüredet és gyalog mennek fel a Tarajkára.

A Rainer-kunyhóhoz vezető turistaút kapujánál emléktáblát avat a brit királynő, és mielőtt visszatérnének, hat szállást is megtenkintenek, ahol őfelsége tipikus "tátrai emberekkel" találkozhat. A Magura folklórcsoport kíséretében bemutatkoznak hegyi vezetők, hordárok, erdészek, hegyimentők, nosztalgikus síelők és szánkázók. A tátrai látogatás alatt a királynő hallhat csorbai furulyazenét vagy szepességi síposokat.

Az emléktábla felavatása után a herceg még Ótátrafüreden marad, ahol megajándékozzák eredeti gorall kalappal és fokossal, míg a királynő Poprádra látogat, ahonnan egy Kriván-csúcsot ábrázoló képpel térhet vissza.

SITA/para