Smer-SD képviselő írta a Tisoról szóló verskötet utószavát

2008. október 10. - 18:14 | Belföld
Ján Podmanický, a Smer-SD parlamenti kéviselője, akiről nemrég még olyan találgatások folytak, hogy a kultúrális miniszter helyébe léphet, írta a Jozef Tisoról szóló versek gyűjteményének utószavát.

A Rádio Expres információi szerint a háborús szlovák állam kivégzett vezetőjéről szóló kötet utószavában úgy fogalmazott, hogy az jelentős hozzájárulás a nemzet történelme filozófiai jelentőségének terjesztéséhez. A rádió idézett az utószóból: "Őrségbe, parancsolja vezetőnk, halhatatlan Tisónk, atyánk nevében lépjünk bátran." "Ez az akkori kor irodalmi kifejezése, és nézetem szerint jó, hogy ezt megragadták."

Kritikusok véleménye szerint a versgyűjtemény elvakult szerzők fellépése, fasiszta termék, tele olcsó propaganda szövegekkel. A rádió emlékeztetett, hogy a fasiszta szlovák államot elutasítja a kormányfő és a parlament elnöke is. Előfordulhat, hogy Podmanický a gyűjtemény ellenére egyért velük. "Szlovákiában fasiszta rezsim uralkodott. Sajnálatos módon zsidók deportálására is sor került, amit egyértelműen elutasítok" - mondta. Szerinte viszont meg kell vizsgálni, mekkora felelősség terheli Tisót, a kormányt és mekkora a rendszert.

SITA/para