Szülőhelyén emlékeztek meg Jozef Tisoról

2008. október 12. - 17:29 | Belföld
Körülbelül húsz ember emlékezett meg az egykori háborús szlovák állam elnökéről, Jozef Tisoról annak szülővárosában, Biccsén (Bytča).

Tiso hívei, akik között nagyrészt a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) nevű szervezet tagjai voltak, először a város centrumában lévő templomhoz mentek, de a rendőrség tüstént eltanácsolta őket onnan, mivel a városháza nem engedélyezett ott számukra megemlékezést. A tömeg ezután a volt fasiszta vezető szülőházához igyekezett.

A Társaság a hagyományok megőrzésére elnevezésű szervezet eredetileg a a Szlovák Köztársaság téren terveztek elindítani egy nyilvános gyülekezéssorozatot, amelynek célje a szlovák nemzeti öntudat terjesztlse a célja. Az eseménye bevezetője lett volna a Tisoról való megemlékezés. A városháza viszont megtiltotta a gyülekezést a téren, mert félt a közlekedési problémáktól, amit az okozott volna. 

"Ez ellentétben állna a tér közelében élők, és vállalkozásukat, étermüket ott működtető vállalkozók érdekeivel." - figyelmeztetett a város polgármestere, Peter Korec. Aközeljövőben hasonló gyülekezéseket terveznek további városokban, és az is előfordulhat, hogy az ottani városatyák lemásolják a biccsei mintát. TÖbbek között Trencsénben szintén a nacionalista gyülekezés betiltására készülnek.

Biccsén, Tiso szülőháza előtt kb. egy órát töltött a fekete kabátot, kapucnis felsőt, bakancsot viselő fiatalok tömege, kik szlovák nemzeti lobogót és a Szlovák Testvériség zászlaját is magukkal viték. A szónokok közt volt az egykor még pártként működő szervezet vezetője, Márián Kotleba is. A tökeg koszorút helyezett el Tiso emléktáblájánál, majd bementek a házba.

SITA/para