Čaplovič: Az államnyelv elsőbbséget fog élvezni a magyarral szemben

2008. október 15. - 08:52 | Belföld
Dušan Čaplovič kormányalelnök a Joj televzió vitaműsorában (De Facto) újra kijelentette, hogy a nemzeti kisebbségek tankönyveiben az államnyelvnek elsőbbséget kell élveznie a kisebbségek nyelvével szemben.

"A kétnyelvűséget megőrizzük, először a szlovák, majd a kisebbség nyelvén történő megnevezés következik. Ez a gyakorlat segít a kisebbségeknek jobban megtanulni szlovákul." - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az MKP bábáskodása az ügy felett csökkentette az államnyelv oktatásának színvonalát az iskolákon.

Szigeti László MKP képviselő szerint ez megsérti a kisebbségi status quo-t, valamint felemelte szavát a szlovákiai magar iskolák támogatásokból való kirekesztése ellen is. Ezek szerinte az SNS által nevezett oktatásügyi miniszter esztelen lépései. "Ha nem ilyen koalíciós partnerük lenne, sokkal nyugodtabb lenne a helyzet." - mondta. 

Čaplovič megvádolta az MKP-t, hogy a gyerekeket és a szülőket használja fel, hogy politikai tőkét kovácsoljon magának. "Minél rosszabb, annál jobb" - jellemezte az MKP politikáját a kormányalelnök.

SITA/para