Tomanová és Mikloš szópárbaja

2008. október 21. - 18:52 | Belföld
Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter kritizálta Viera Tomanová szociális- és családügyi minisztert, azért mert a kormány kihajtja az embereket a második nyugdíjpillérből, és ezeket a pénzeket a kormány máris elhasználná.

A volt pénzügyminiszternek egyáltalán nem tetszik, hogy a kormány máris számít az eddig megspórolt 7 milliárd koronára, azaz arra, amit az emberek a Szociális Biztosítóba utaltak, valamint arra a hárommilliárdra is, amit a kötelező elvonásokból szedtek be.

Ivan Mikloš szerint ezeket az összegeket az államnak el kell tennie, hogy maradjon nyugdíjakra pénz, nem szabad ezt felélni, elfogyasztani. - Ön azt javasolja, hogy vegyük ki és költsük el - mondta Mikloš a plénumban Tomanovának. A volt miniszter szerint Fico kormánya veszélyezteti a nyugdíjspórolás fenntarthatóságát, főképp a rossz demográfiai mutatók függvényében. Mikloš arra figyelmeztetett: 2050-ben két aktív, kereső emberre már egy nyugdíjas jut.

Tomanová erre élesen kirohant Miklošra, ugyanis szerinte nem az a gond, hogy egyre több öreg ember lesz, hanem az, hogy egyre kevesebb gyermek születik. Tomanová szerint a pénzt biztos nem esszük meg, éljük fel, ám az állam azt szeretné, ha a legbiztonságosabb módon lehetne spórolni, épp ezért az állam be akar avatkozni a nyugdíjpénztárak illetékeibe is.




SITA, -para