Fico érettünk, bűnösökért aggódik, Göncz Kinga meg senkit nem érdekel...

2008. október 22. - 15:04 | Belföld
Robert Fico egyáltalán nem tartja a szlovákiai magyar status quo megsérétésének, hogy a szlovákiai magyar oktatási intézményeknek szánt honismereti tankönyvekben csak hátul, a szótárban kaptak helyet a magyar földrajzi megnevezések.

A problémát számára, úgymond nem a szóban forgó tankönyvek jelentik, hanem azon szlovák állampolgárságú szülők gyermekei, akik nem tudnak jól szlovákul. A kormányfő szerint olyan feltételeket kellene biztosítani, hogy a szlovák nyelv tökéletes ismerete, nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül minden egyes szlovák állampolgár számára alapkövetelmény legyen. „Ennek kellene az együttélés céljának lennie. Nem látok semmiféle kisebbségi „status guo-sértést”, hiszen a könyv végén ott vannak a magyar nyelvű megnevezések is“, hangsúlyozta a szerdai kormányülést követően a szlovák kormányfő.

Ján Mikolaj oktatási miniszter szerint is biztosított a kétnyelvűség a földrajzi megnevezések esetében. Újfent hangsúlyozta, hogy a kiadókon múlik, miként biztosítják a kétnyelvűséget. Példaként említette, hogy a történelemtankönyvekben is a szlovák kifejezést használják először a szövegben, a magyar kifejezés pedig zárójelezve van. „A lényeg, hogy ott legyen a könyvben mind a szlovák, mind pedig a magyar kifejezés”, jelentette ki Mikolaj. Az oktatási miniszter szerint nem kell túlbecsülni azt a tényt sem, hogy az iskolák egy részéből visszaküldték a hibrid nyelvezetű tankönyveket a minisztériumba. „Ez az ő munkájuk tükörképe. Meggyőződésem, hogy politikai erők állnak a háttérben, hogy a folyamat szervezett és irányított. Kár, hogy iskoláinkba beköltözik a politika, holott a tankönyv használható“ – így Mikolaj.

Göncz Kinga, a magyar külügyminiszter a magyar közszolgálati tévé szerda reggeli műsorában kijelentette, hatalmas különbség van a román koalíciós kormány és a a szlovák kormánykoalíció között. Szlovákiával kapcsolatosan elmondta továbbá, hogy a szlovák kormány immár idegenellenes magatartásáról ismert, amiről a koalíciós pártok tehetnek.

Robert Fico Göncz Kinga nyilatkozatával kapcsolatosan kijelentette, hogy mostanában már senkit nem érdekel, mit beszél a magyar külügyminiszter.

sita/para