Összehangolt lépésekre van szükség, de rossz a kommunikáció a szlovákiai magyarok között

2008. október 22. - 11:27 | Belföld
Amennyiben nem megy át a parlementben a Magyar Koalíció Pártjának törvénymódosító javaslata a földrajzi kifejezések használatáról a szlovákiai magyar tankönyvekben, a Központi Koordinációs Tanács tiltakozó akciók szervezését helyezte kilátásba.

Csáky Pál, az MKP elnöke a Sme napilapnak úgy nyilatkozott, hogy olyan látványos demonstrációkat szerveznek, amelyeknek nemzetközi sajtóvisszhangja is lesz.

A Paraméter telefonon kérdezte Pék Lászlót, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét, a Központi Koordináció Tanács tagját a várható lépésekről. „Ha a kormányzat meghiúsítja a törvénymódosítást, akkor a Központi Koordinációs Tanács egyeztet a területi és helyi koordinációs bizottságokkal és megválasztja a formáját a tiltakozó akciónak. Hatékonyabb együttműködésre van szükség, ki kell kérni a helyi szerveződések véleményét és javítani kell a kommunikációt. Sajnos a visszajelzések nem mindig működnek, jelenleg még arról sem kaptunk mindenhonnan információt, hogy mit kezdtek a honismereti tankönyvekkel, pedig szorgalmaztam a kommunikáció leggyorsabb és legegyszerűbb fomáját, az email-es kapcsolattartást az iskolák és a szervezetünk között” – nyilatkozta Pék László. Példaként említette a Dunaszerdahelyi járást, ahol 45 alapiskola van, és elenyészően reagáltak a SZMPSZ felhívására, ezért még a mai nepig sem tudják megmondani, hogy hányan küldték vissza a botrányos tankönyveket a minisztériumba.

Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke szintén a koordinációs tanács tagja. Ő jelenleg is a szervezet regionális konferenciáit járja körbe, amelyeket a novemberben esedékes országos tisztújítás, a tankönyvek és egyéb aktuális kérdések köré szerveznek országszerte. Ami a kilátásba helyezett demonstrációkat illeti, Mézes Rudolf kifejtette, hogy előbb felmérik, milyen a hozzáállás az egyes régiókban, egy pontos helyzetképet szeretnének kapni. „Mivel a parlament várhatóan a napokban dönt az MKP törvénymódosító javaslatáról, előzetesen jövő hét szerdára hívtuk össze a Központi Koordinációs Bizottság ülését, ott fogadjuk majd el a cselekvési tervet és tárgyaljuk meg a tiltakozás formáit, ami az aláírásgyűjtéstől a tiltakozó megmozdulásokig terjedhet” – nyilatkozta Mézes Rudolf, és hozzátette, hogy személy szerint nem lát sok esélyt arra, hogy a kormánypártok megváltoztatják álláspontjukat a hibrid tankönyvek ügyében.

Néhány iskolában arról érdeklődtünk, mennyiben értenek egyet a tervezett lépésekkel. Általában azt a választ kaptuk, hogy előbb kivárják a szervezetek lépéseit, egyeztetnek a pedagógusokkal és a szülői szövetségekkel, és azt követően alakítanak ki álláspontot.

para-