Az SDKÚ-DS megszüntetné a koncessziós díjakat

2008. október 23. - 11:41 | Belföld
Az ellenzék a jövő évtől harcba száll a Szlovák televíziónak és rádiónak fizetett koncessziós díjak megszüntetéséért, viszont nem sok esélyük van, kevés a szavazatuk.

Ivan Štefanec, Ivan Mikloš, Tomáš Galbavý és Magdaléna Vášáryová SDKÚ-DS képviselők azt a díjat szüntetnék meg, amit a közszolgálati médiának idén áprilistól fizetünk. Ezt a díjat az villanyáramot fogyasztó háztartásoknak kell fizetni, függetlenül attól, hog van-e otthon tévé-, illetve rádiókészülékük. A vállalatok pedig alkalmazottaik számától függően fizetnek, szintén függetlenül attól birtokolnak-e készüléket.

Ha a képviselők elfogadnák a javaslatot, egy háztartás havonta 140 koronát (4,65 €), egy vállalkozás pedig alkalmazottaitól függően 1680 koronától 168 ezer koronáig  (55,77 - 5 576,58 €) spórolna. Az SDKÚ-DS szerint ezt a pénzt az állami költségvetésből kell pótolni, javaslatuk, hogy a Szlovák televízió az állami kiadások 0,6%-át kapja (2,4 milliárd Sk - 79,7 milióna €) a rádió pedig 0,3% át (1,2 milliárd Sk -  39,8 milióna €).

A párt szerint a jelenlegi rendszer igazságtalan és nem szolidáris. Marek Maďarič kultúrális miniszter szerintük egy új fogyasztási adót vetett ki a villanyáramra. 

SITA/para