Radičová: A kisgyermekes szülőknek több pénz kell

2008. október 28. - 19:21 | Belföld
Iveta Radičová, volt családügyi miniszter szerint több pénz járna a kisgyermekes szülőknek.

Azoknak a szülőknek, akik gyermekük születése után otthon maradnak, több pénz járna -javasolja Iveta Radičová köztársaságielnök-jelölt, volt miniszter, az SDKÚ-DS képviselője. Azt szeretné elérni, hogy mindazok, akik közvetlenül gyermekük születése után egy otthon maradnak, egy éven kersztül azt a tiszta jövedelmet kapják az államtól támogatásként, amit az anyasági szabadság előtt kaptak. Szerinte ez igazságosabb javaslat, mint a koalícióé, amely az első és harmadik gyerek után fizet. A kisebb jövedelmű anyukák esetében ez a bevétel az ő vastag keresetüket érné el, úgyhogy a szolidaritás itt nagyobb és többszörös- jelentette ki a politikus.



Radičová mindezt Viera Tomanová miniszternél szeretné elérni. Az SDKÚ-DS képviselője szerint a módosító javaslat senkit sem diszkriminál, ugyanis nem tesz különséget aközött, hogy a szülő milyen módon biztosítja a gyerek gondozását. A javaslat szerint a szülők egy évig kapnák az anyaságit azaz a vastag keresetük 55 százalékát, plusz a szülői hozzájárulást, 4780 koronát.



Iveta Radičová elutasítja, hogy ez populista, osztogató lépés lenne. Ha koalíciós a javaslat, akkor nem populista, ha ellenzéki akkor populista -tette hozzá. Hasonló javaslatot készül ugyanis beadni a minisztérium is. Kedden a szociális biztosításról kellett szavazni a honatyáknak, ennek végső váltrozatáról szerdán voksolnak.


SITA, -para