Januártól emelkednek a nyugdíjak

2008. október 30. - 12:21 | Belföld
A nyugdíjak már 2009 januárjától emelkednek, nem várnak vele júniusig, a parlament ugyanis ma jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvényjavaslatot.

Viera Tomanová munkaügyi miniszterasszony szerint 6,75%-os emelésre lehet számítani, így a nyugdíjból élők az év első felében összesen mintegy 4000 koronával (132,78 €) többet kapnak majd. A javaslat mellett szavazott 78 koalíciós képviselő, az ellenzékiek tartózkodtak.

A törvény újdonsága az is, hogy évente egyszer cserélni lehet a nyugdíjbiztosítónkat ingyenesen. Ennél korábbi váltásnál a biztosított köteles fizetni 16 eurót (482 Sk). A jelenlegi törvény szerint kétévente lehet váltani biztosítót, miközben 500 koronát (16,60 €) kell fizetni a Szociális Biztosítónak. Nyugdíjmegtakarítás öröklése esetén az öröklő személy saját nyugdíjpénztárába utaltathatja az örökölt pénzt, amennyiben ezt nem teszi meg, a nyugdíjbiztosító köteles öt napon belül kifizetni számára az örökölt összeget.

A javaslat tartalmazza még, hogy az állam fizessen biztosítási díjat a nyugdíjbiztosításra abban az időszakban is, amikor a Szociális Biztosító anyasági járulékot fizet a biztosítottnak.

Elutasították viszont Iveta Radičová  módosító javaslatát, hogy a szülők, akik gyermekük születése után otthon maradnak, több pénzt kapjanak az államtól. Eszerint az otthon maradó szülők egy évig tiszta jövedelmüknek megfelelő összeget kaptak volna, mielőtt áttérnek az anyaságira. Ehelyett azalatt az egy év alatt is bérük 55%-át kaphatják meg anyasági járulékként, valamint szülői hozzájárulást, amely jelenleg 4 780 korona (158,67 €).

SITA/para

Címkék: nyugdíj, törvény