Csáky Pált hazugnak nevezte a szlovák belügyminiszter

2008. november 4. - 11:49 | Belföld
A Magyar Koalíció Pártjának elnöke rossz példát hozott fel, holott nem kevés a bemázolt magyar felirat Dél-Szlovákiában.

Kedd délelőtt rendkívüli sajtóértekezletet tartott Pozsonyban Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter, miután hétfőn este nyilvánosan felszólította őt Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, hogy vizsgáltassa ki, vajon kik mázolták be az egyik Garam menti falu helységnév-tábláin a magyar feliratokat.

A szlovák belügyi tárca vezetője közölte: eleget tett a kérésének, s az alábbi megállapításra jutott: - A magyar megnevezést nem ezekben a napokban, hanem nagyon régen, évekkel ezelőtt mázolták be, s nem nemzetiségi gyűlölködésből, hanem helybeli viták miatt. Ugyanis három Garam menti falut még 1968-ban egyesítettek, méghozzá új, Hronovce (szabad fordításban: Garamfalva) néven. A magyar névről Lekér, Garamdamásd és Garamvezekény lakói nem tudtak megegyezni. Feltehetően évekkel ezelőtt ezért mázolták be a Lekér megnevezést. Nos, ennyi az igazság, amely azt is igazolja, hogy Csáky Pál hazug és tudatosan szítja a nemzetiségi indulatokat – szögezte le a szlovák belügyminiszter.

Lapunk megkeresésére Dunajsky Éva, az MKP szóvivője közölte: senki sem állította, hogy a helységnév-táblát ezekben a napokban festették be. A fotót egy ottani lakostól kapták. - Csáky Pál csupán példaként említette ezt az esetet. Az Új Szó mai száma egyébként több fotót közöl olyan dél-szlovákiai településekről, többek között Szencről, Magyrbélről, Vágsellyéről, ahol festékszórókkal fújták le az elmúlt napokban vagy korábban a magyar megnevezéseket. Erről azonban a belügyminiszter hallgat, holott sok ilyen szomorú példa akad Dél-Szlovákiában – válaszolta a szóvivő.