Kell-e tankönyvtörvény?

2008. november 4. - 21:50 | Belföld
Kell-e törvény arra, milyen szövegek lehetnek egy tankönyvben? Van-e, kell-e törvény rá, milyen illusztrációt vagy adatot alkalmazhat a tankönyvszerző, hogy pedagógiai célját elérje?

A tankönyvekről nem kell, sőt nem szabad politikai törvényt hozni. A tanköny oktatási segédeszköz, melynek elsőrendű célja a tanulási/tanítási folyamat támogatása, hatékonyabbá tétele. Mint ilyet, csakis szakmai–módszertani kritériumokkal szabad mérni, és hibát követ el, aki kiszámíthatatlan politikai döntések játékszerévé teszi. Szlovákia a közép-európai térség egyetlen országa, ahol a tankönyv még mindig a tanítás szinte egyetlen tárgyi eszköze. Ez azért lehet, mert sem az állam, sem egyéb háttérintézmények nem gondoskodnak róla, hogy az iskolai segédeszköz-repertoár korszerű segédletekkel: kézikönyvekkel, fénymásolható anyagokkal, audiovizuális és számítógép nyújtotta lehetőségekkel stb. korszerűsödjön.

Noha kétségtelenül történtek az országban óvatos fejlesztések, Szlovákiában továbbra sincs szabad tankönyvpiac, és nincs módszeres tankönyvkutatás sem. Ezek híján nem létezik tankönyvfejlesztés, nincs szakmai tankönyvkritika, és nincsenek hivatott szervezetek, amelyek (a szerzőn és a kiadón kívül) szakmailag minősítenék az új segédeszközöket.

Igy történhet, hogy sok pedagógus sem tudja megfogalmazni, nemhogy a politikusok, hogy milyen kritériumoknak kell eleget tenniük a korszerű tankönyveknek. Konkrétan a történelem tankönyvek terén óvatos fejlődés tanúi lehettünk kb. egy évtizede. A jelenlegi ún. tankönyvvita legfőbb veszélye, hogy háttérbe szorítja a biztató szakmai fejlődést, sőt a figyelmet a szakmáról elterelve a közbeszédet visszaveti a tizenöt évvel ezelőtti állapotokra olyannyira, hogy tudunk neveket, akik mint lehetséges tankönyvírók ,,a jelenlegi minisztériumban le vannak tiltva”.

Egy tankönyv tartalmát a szerzőnek és a kiadónak kell meghatározniuk. Visszajutottunk oda, ahonnak 1989-ben elindultunk: a politika megint a szakma elé tolakodik. Csak így lehet, hogy egyesek örülnek annak a tragédiának, hogy politikai törvény készül a tankönyvek bármely vonatkozásáról.

Vajda Barnabás

Címkék: hibrid, tankönyv