Bugár: A huligánokat kell eltávolítani, nem a magyarokat

2008. november 5. - 09:18 | Belföld

Bugár Bélát (MKP) aggasztja, hogy a szlovák magyar viszony ilyen szintet ért el, és tart attól, nehogy még komolyabb konfliktusba forduljon, mondta a TV Joj vitaműsorában (De facto).

Hangsúlyozta, nem azzal kéne foglalkozni, ki magyar és ki szlovák, hanem a huligán-problémát kell megoldani. A szombati Dac-Slovan meccsel kapcsolatban nyugtalanítja, hogy a politikusok közül senki sem viselkedett igazi államférfiként, hogy a helyzet magaslatán álljon és békítsen.

Robert Kaliňák belügyminiszter meg van győződve arról, hogy a magyar szurkolók szándékosan provokálták a rendőröket. Szerinte ez "nem lehetett véletlen", ugyanis a szurkolók egy része azoknak a mozgalmaknak a tagja, akik szombat este a budapesti szlovák nagykövetség elé vonultak. Alapvető problémának nevezte a zászlóégetést és nem hiszi, hogy hasonló provokáció Szlovákia területén megvalósulna. 

Mindkét politikus véleménye megegyezett abban, hogy növelni kell a rendőrség jogkörét abba az irányba, hogy beszüntethessék azokat a rendezvényeket, amelyek nincsenek kellően a szervezők által biztosítva. Bugárt bosszantja, hogy a rossz szervezés miatt az adófizetők pénzéből kell rendőri alakulatokat kivezényelni. Ezért javasolja a mérkőzések bekamerázását, amelyek a provokátorokat, erőszakoskodókat figyelnék a néző soraiban.

SITA/para