Keményebb tiltás a veszélyes rendezvényeken

2008. november 5. - 12:46 | Belföld
December elsejétől a rendőrségnek joga lesz beszüntetni azokat a sporteseményeket, amelyeken közvetlen veszély fenyegeti a résztvevőket vagy a közrendet.

Ezt a nyilvános rendezvényekről szóló törvény engedélyezi számukra, amelyet szerdán 111 támogató szavazattal fogadott el a parlament. A képviselők támogatták Rafael Rafaj indítványát is, amely a szlovák állami szimbólumok védelmét érinti.

Az elfogadott javaslat kiterjeszti az események szervezőinek kompetenciáit, valamint új feladatokat határoz meg a községek és városok számára. A szervezőnek 7 nappal a rendezvény előtt értesítenie kell a községet. Ugyanakkor ha rizikós eseményről van szó, akkor 15 nappal a kezdete előtt kérhet segítséget a rendőrségtől és a községtől. A közrend jelentős megsértése esetén jogában áll beszüntetni a rendezvényt. A szervező köteles a kockázatos rendezvényeken a be- és kijáratnál valamint a nézőtéren is elhelyezni kamerákat, amely segít a rendbontók azonosításában. A rendezők átkutathatják a látogatókat, nincs-e náluk lőfegyver, pirotechnikai eszköz, alkohol vagy drog. Részegeket kitilthatnak a rendezvényről.

A község beszüntetheti az eseményt, amennyiben a résztvevők élete veszélyben forog, vagy a környezetet veszélyeztetik, illetve akadályozzák a közlekedést. Ezenkívül megtilthatják az alkohol árusítását vagy fogyasztását, ha erre kéri őket a szervező vagy a rendőrség. 

SITA/para