Újabb populista javaslatot hagytak jóvá?

2008. november 5. - 11:50 | Belföld
A parlament második olvasatba küldte az energetikai társaságok áremeléseit érintő törvényt.

A törvény jóváhagyása után a társaságok áremelési javaslatait a Szabályozó hivatal előtt a konkrét társaság közgyűlésének kell jóváhagynia. Ezzel attól abban a jogában szeretné a kormány korlátozni a társaságokat, hogy azok elnöksége hozhassa meg a döntést az áremelésről. A Kabinet így reagált a Szlovák Gázművek újabb lakossági gázáremelési javaslatára.

Július Brocka hangsúlyozta, hogy ez egy újabb eszköz a kormány kimeríthetetlen populista eszköztárából. Véleménye szerint ezzel a törvénnyel Szlovákia nemzetközi bíróságok elé kerülhet, aminek a polgárok innák meg a levét. "A kormányfőt ez nem érdekli, ő már megkereste a magáét azzal, hogy a polgároknak tetszik, ahogy a falánk kapitalistákkal szemben viselkedik" - tette hozzá Brocka. 

Daniel Lipšic (KDH) ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Gázművekben részesedő államnak tavaly 10 milliárd koronás haszna volt a társaság nyereségéből és az általa fizetett adóból. Lipšicjavasolta, hogy "legalább a felét költsék a legrászorulóbbak gázártámogatására

SITA/para