Magyar nyelvű vallási műsorokat is engedélyeznek a szlovák püspökök

2008. november 6. - 08:12 | Belföld
Múlt hét végén tartotta őszi ülését a Szlovák Püspökkari Konferencia, amelyen a szlovák püspökök elvi döntést hoztak azzal kapcsolatban, hogy a Lumen Rádió és a Lux Tv a magyar nemzeti kisebbség részére anyanyelvén sugározzon műsorokat.

A szlovákiai magyar katolikusok szolgálatában tevékenykedő Pázmáneum Társulás sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a magyarul sugárzandó műsorok konkrét formáját Orosch János nagyszombati segédpüspök fogja egyeztetni a felelős műsorszerkesztőkkel. Marián Chovanec, a  püspökkari konferencia titkára az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar nyelven sugárzandó műsoridő a magyar nemzeti kisebbség  arányához igazodik majd, ami 10 százalék körüli. Jozef Kováčik szóvivő szerint a püspökök az egyházmegyei felosztást követő megváltozott helyzetben igyekeznek eleget tenni a magyar hívek lelkipásztori szükségleteinek ebben a formában is.

A konferencia üléséről kiadott hivatalos közleményben viszont nem esett szó a felvidéki magyar katolikusok lelkipásztori gondozásával megbízott magyar főpásztor kinevezésének kérdéséről. Mint ismeretes, a magyar püspök kinevezését kérő magyar nemzetiségű hívek és lelkipásztoraik nevében a Szlovák Püspökkari Konferenciához még februárban eljuttatott Nyílt levelet 25 szlovákiai magyar civil szervezet támogatta s azt mintegy huszonötezren írták alá. A konferencia elnöke, František Tondra püspök még szeptemberben fogadta Pozsonyban a Nyílt levelet kezdeményező szervezetek képviselőit és átvette tőlük az aláírási íveket, egyszersmind megígérte, hogy az októberi püspöki kari ülésen foglalkoznak majd ezzel a témával. Ezen a találkozón vetődött fel egyébként a szlovák katolikus médiában sugárzandó magyar műsorok iránti igény is, több más, a felvidéki magyarság lelkipásztori ellátására vonatkozó kérés mellett.  

(pázmáneum/para)