Szlovákia és Magyarország viszonyában nincs idő a siránkozásra

2008. november 8. - 13:23 | Belföld

Miroslav Mikolášik európai parlamenti képviselő (KDH) szerint nincs helye a diplomáciában a gyerekes, egymásramutogató panaszoknak, és az ”ők bántanak minket” tipusú  megnyilatkozásoknak – jelentette ki Fico kétségbeesett mondatait kommentálva a Kassa-Dunaszerdahely focimeccs kapcsán, aki  nehezményezte, hogy miskolci és budapesti szurkolók is készülnek a kassai mérkőzésre.

Mikolášik szerint Fico talán azt várta, hogy az unió közbelép és Magyarországot kötelezni fogja, hogy vezessen be kijárási tilalmat? Azt várja netán a magyar kormánytól, hogy eresszen vasfüggönyt a szlovákiai határra? Nem Brüsszelnek és nem Budapestnek kell cselekedni, hanem Szlovákiának.

Mikolášik szerint itt az ideje, hogy Fico megmutassa kolalíciós partnerének, hogy a titkosszolgálatot nem azért tartják fenn az adófizetők pénzéből, hogy elhurcolja a köztársasági elnök fiát, vagy szemtanukat tüntessen el, hanem ha információkat szerez bizonyos felforgató elemekről, megakadályozza ezek bejutását az országba. Ha értesüléseik vannak arról,hogy fotbalhuligánok készülnek a kassai stadionba ne beszéljék ki magukat alibista módon a fociklub rendfenntartóira, akik ezt a tevékenységet önkéntes alapon végzik és korántsem várhatjuk el tőlük egy olyan helyzet megoldását, ami gondot okozott a gyakorlott rendőröknek is.

Koalíciós partnerétől eltűri, hogy idegengyűlölő (xenofób) megnyilvánulásaival rontsa Szlovákia jóhírét, Fico követendő példának állíthatná a partner által „kócos asszonynak” nevezett magyar külügyminisztert, Göncz Kingát saját külügyminisztere elé. Mert míg Göncz Kinga védi a magyar kormányt és a magyar érdekeket, addig szlovákiai kollégája struccpolitikát folytat.

Nagyon rossz dolog és már késő lesz, ha a Fico szerint menetelni sem tudó, alulfinanszírozott szlovákiai katonaságot lesz szükséges bevetni.

SITA, -para-