Slota a magyar náciktól félti Szlovákiát

2008. november 9. - 12:07 | Belföld
"A Szlovákia és Magyarország közötti feszültség nagyon komoly probléma" - nyilatkozta vasárnap Ján Slota, az SNS elnöke. A szlovák nemzetiek vezére a Szlovákia biztonsági tanácsát is összehívná.

Slota szerint az országok közötti feszültség a magyarországi szélsőjobboldali csoportosulások provokációinak köszönhető, akik már nem csak Magyarországon, hanem szombaton Szlovákia területén, Királyhelmecen is megjelentek.

"A Szlovák Nemzeti Párt már évek óta figyelmeztet ezekre a veszélyekre. Senkinek nem kell magyaráznom, hogy a helyzet nagyon komoly. Már Szlovákia területén is masíroznak azok a náci, félkatonai szervezetek, amiket Magyarország megtűr. Szlovák tévéstábokat támadnak meg Budapesten, és a mi saját területünkön vendégeknek neveznek minket. Teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen incidensek történjenek két olyan ország között, melyek az EU és a NATO tagjai" - nyilatkozta Ján Slota.

Az SNS szerint a magyar kormány és Göncz Kinga magyar külügyminiszter már több hete csak magyarázatokat követel a szlovák féltől, de viszontválasz sosem érkezik. "Külföldön próbálnak meg rendet tenni, miközben a mai napig még a saját országukban sem voltak erre képesek" - jegyezte meg Slota.

Az SNS elnöke szeretné ha rövid időn belül találkozna egymással a két ország miniszterelnöke, és részletesen megbeszélnék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Slota szerint minél előbb össze kell hívni a Szlovákia biztonsági tanácsát, hogy kiértékeljék Szlovákia biztonsági helyzetét. Szerinte mindez csak a szlovák állampolgárok biztonságát szolgálná.

(parameter)