Szabadlábon védekezhet a Nemzeti Őrsereg 28, Királyhelmecen előállított tagja

2008. november 9. - 12:54 | Belföld
Vasárnapra virradóra elengedte a szlovák rendőrség a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akiket tiltott önkényuralmi jelképek viselése és az emberi szabadságjogok elleni propaganda gyanújával szombaton állítottak elő Királyhelmecen.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul az MTI pozsonyi tudósítójának elmondta: a kassai megyei rendőrfőkapitánytól vasárnap délelőtt kapott hivatalos tájékoztatást, miszerint mind a 28 előállított magyar állampolgárt kihallgatták és bűnvádi eljárást indítottak ellenük. A gyanúsítottak nem tanúsítottak ellenállást, együttműködőek voltak, ezért kényszerítő eszközöket sem alkalmaztak ellenük, s úgy tudni, hogy vasárnapra virradóan mindnyájan visszatértek Magyarországra. A szlovák bíróság hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti őket.

A negyvenegy Magyarországról Királyhelmecre érkezett személy közül 28-an viseltek egyenruhát. Mindnyájan a Felvidék 1938-as visszacsatolásának évfordulóján akartak a határhoz közeli kisvárosban megkoszorúzni két világháborús emlékművet, de mert a szándékukról előre nem tettek bejelentést, közülük a szlovák rendőrség a 28 egyenruhát viselő személyt előállította. Mivel a szlovák törvények a háromnál több személyből álló csoportos közterületi fellépést bejelentéshez kötik, a koszorú elhelyezését csak két személynek engedték meg.

Az egyenruhások megjelenése a legfelsőbb szlovák politikai vezetők felháborodását váltotta. Robert Fico kormányfő a belügyminisztere és a külügyminisztere társaságában szombaton este rendkívüli sajtótájékoztatón emelte fel a szavát az ellen, hogy a független Szlovákia területén "egyenruhás magyar nácik" népszerűsítsék az eszméiket.  Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a 28 személy "a Szálasi-féle náci egyenruha másolatát" öltötte magára. Ján Kubiš külügyminiszter közölte az újságírókkal, hogy a királyhelmeci eseményt követően telefonon beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel, akinek értésére hozta a hasonló fellépéseket elutasító szlovák álláspontot.

(mti/para)

Címkék: Nemzeti Őrsereg