Kubiš: Magyarországon sokan képetelenek megemészteni a trianoni traumát

2008. november 10. - 09:34 | Belföld
Magyarországon, Komáromban találkoznak a szlovák és a magyar parlament európai kérédsekben illetékes bizottságai november 12-én, hogy a feszült szlovák-magyr viszonyról tárgyaljanak, közölte a sajtóval Milan Urbáni (HZDS-ĽS) a szlovák parlamenti bizottság elnöke.

A szlovák külügyminiszter, Ján Kubiš szerint, aki a TA3 hírtévőnek nyilatkozott hétfőn, a két ország közti feszültség alapvető oka, hogy Magyarországon jelenleg is sok olyan ember él, akik a mai napig nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe és a történelmi Magyarország megszűnésébe.

„Elérkezett az idő a kiútkeresésre“, jelentette ki Kubiš. „Mi viszont partner keresünk ennek a kérdésnek a megoldásához“, tette hozzá a külügyminiszter, majd megjegyezte, hogy a magyar fél egyelőre meglehetősen langyosan viszonyul ehhez a problémához. Holott a múlthéten mind a kormányfők is tárgyaltak és ő maga is folytatott eszmecserét magyarországi kollégájával, Göncz Kingával.

Pavol Hrušovský, a kereszténydemokrata (KDH) pártelnök szerint soha nem voltak még ilyen elhidegültek a szlovák-magyar kapcsolatok, elsősorban a szélsőséges politikai csoportosulások miatt.

-para-