Mikloško: A politikusokban gyökerezik a probléma forrása

2008. november 12. - 09:04 | Belföld
František Mikloško és Anna Belousovová voltak a vendégei a Joj televízió De Facto című műsorának. Előbbi a politikában látja a szlovák-magyar probléma gyökerét, utóbbi viszont folytatja "bagoly mondja verébnek" taktikáját.

Mikloško nem venne rá mérget, hogy a két kormányfő találkozójával gyorsan megoldódnának a nemzeti feszültséget okozó problémák. Szerinte ugyanis a két ország kapcsolata megakadt. Elmondta, hogy az egyes feszültséget okozó esetek mellett mindig politikusok álltak. Úgy a Malina- és a tankönyvügynél, mint a másik oldalon a Beneš-dekrétumok revíziójánál. Reméli, hogy mindkét politikus átérzi a helyzet jelentőségét, ugyanis szerinte az extrém csoportok nem fognak lecsillapodni maguktól.

Anna Belousovová, tőle nem meglepő módon mutogat. "Az extrémizmus, hadd mondjam, fasizmus, nacionalizmus hivatalosan is támogatva van a magyar politika által. Arra reagálva, hogy a magyar parlament elítélte az extrém megnyilvánulásokat, azt mondta, hogy nem elég szóban felszólalni ezek ellen, és semmit nem cselekedni. Elutasította azt a nézetet, hogy a két ország viszonyának romlásához az is vezetett, hogy a Szlovák Nemzeti Párt kormányra került. Szerinte már a Dzurinda-kormány idején is aktívan működtek ilyen szélsőséges csoportok.

SITA/para