Bugár Béla szerint ilyen rossz még nem volt a szlovák-magyar viszony

2008. november 13. - 09:36 | Belföld
Bugár Béla terjedelmes interjút adott a Pravda napilapnak. Szerinte még Mečiar alatt sem fajultak el ennyire a dolgok, és erről az MKP-vezetés is tehet.

Bugár Béla az interjúban elmondja, hogy Mečiar idejében, Slavkovská minisztersége alatt mentek ilyen rosszul a dolgok, akkor a szlovákiai magyarság tüntetett is. Most nem, de az emberek nem akarnak konfrontációs politikát, mert az MKP kormányzása idején megszokták a kulturált politizálást és konfliktusmegoldást.

Bugár szerint az MKP nem radikalizálódik és a programja sem, ennek ellenére sokan ezt vonják le következtetésként, de mindez Csáky helytelen viselkedésének köszönhető. További súlyos hibának rója fel Bugár Béla főképp ebben a kritikus helyzetben azt, hogy a párt kettős elszigeteltségben van, se az ellenzék, se a kormány nem áll vele szóba. Bugár szerint Csákynak rossz az arányérzéke, gyakran túloz és nem gondolja át, hogy mit hol mondhat. Iyen volt az is, amikor szeptemberben arról beszélt, hogy a magyaroknak Szlovákiában félteniük kell az életüket. Ugyanakkor Bugár meg is védi Csákyt, mert szerinte nem szándékosan, hanem csak meggondolatlanságból követ el hibákat, de nem rosszindulatból.

Bugár a Kárpát-medencei Képviselők Fórumát nem tartja radikális szerrvezetnek és az autonómiáról azt mondja, hogy azt a szlovákiai magyarok nem akarják. Bugár szerint a komáromi tárgyalásokon Ficónál a tankönyvügyre is ki kell térni és a nemzetiségi támogatásokra. Azt hogy Slotától szabaduljon meg, szerinte felesleges kérni tőle. Ugyanakkor nagy hibának tartja - az MKP részéről is, hogy Fico nem áll szóba Csákyval. Azt is hibának tartja, hogy az MKP-n belül nincs kritika és őszinte vita, a vezetőségen belül sem és azt se tartja szerencsésnek, hogy Csákyt úgy akarják eltávolítani, hogy egyáltalán nem határozottan, hanem EU-képviselőséget adnának inkább neki. Bugár szerint a legnagyobb hiba, hogy a párt nem ad egyértelmű jelzéseket. Bugár ugyanakkor 2010 után politikai nyugdíjba kíván vonulni.

-pravda, -para