Szombaton beismerik a felek, ki miben hibázott?

2008. november 13. - 13:52 | Belföld
Intenzíven zajlanak az előkészületek a szlovák és magyar kormányfő, Robert Fico és Gyurcsány Ferenc szombati, komáromi találkozójára.

Silvia Glendová kormányszóvivő elmondta, hogy a két kormányhivatal jelenleg intenzíven kommunikál egymással, majd miután az előkészületek és konzultációk lezajlanak, hozható nyilvánosságra a szombati találkozó tartalma.

Gyurcsány szerdán kijelentette, Budapest üdvözölné, ha közösen ítélnék el az extrémizmust. "Ebben a szituációban szükséges, hogy mindkét fél beismerje, miben hibázott" - tette hozzá. Szerinte kulcskérdés lehet majd a szlovákiai magyar oktatás problémája, valamint a magyar kormány kérni fogja a dunaszerdahelyi mérkőzésen történtek vizsgálati anyagát. 

A két kormányfő szombaton délelőtt találkozik a révkomáromi városi hivatal épületében, ahol azután sajtótájékoztatót is tartanak. A további program, miszerint közösen mennének át a hídon a magyarországi Komáromba, technikai problémák miatt elmarad.

Daróczi Dávi magyar kormányszóvivő elmondta, jobb ha egy helyen talákoznak, és Gyurcsány számára a legmegfelelőbb, ha Szlovákiában. Hozzátette azonban, nem z a fontos hol találkoznak, hanem hogy fel tudják oldani a korlátokat, amelyek a két ország viszonyát feszítik.

Sme.sk/para