Eörsi képes volt beleélni magát a szlovákok helyzetébe, elvárható, hogy a szlovák fél is normális legyen

2008. november 14. - 13:49 | Belföld
Azok után, hogy Eörsi Mátyás megengedhetetlennek nevezte a soviniszta megnyilvánulásokat, annyit a szlovák fél is megtehetne, hogy megpróbálja magát beleélni annak a magyarnak a lelkivilágába, akinek időnként olyanokat vágnak a fejéhez, hogy az ősei a Góbi-sivatagból jöttek, meg hogy István király egy bohóc volt - írta pénteken a pozsonyi Pravda.

A lap méltányosnak találja, hogy az Országgyűlés meg a pozsonyi parlament európai ügyekben illetékes bizottságának küldöttei a héten Komáromban találkoztak, és a magyar küldöttségvezető, Eörsi Mátyás elítélte a történelmi Magyarország felújításáért kiáltó hangokat. A cikkíró, Márius Kopcsay szerint Eörsi magatartása azt jelzi: a magyar térfélen megvan a képesség ahhoz, hogy szlovák szemmel lássák a helyzetet.

Egy nappal Gyurcsány Ferenc és Robert Fico komáromi megbeszélése előtt a Pravda úgy vélte: túlságosan sok beleérző képesség egyik miniszterelnök részéről sem várható, jóllehet nagyon valószínű, hogy az emberek többsége mindkét országban olyannak képzeli a kétoldalú viszonyt, hogy abban sem a stadionok lelátóin tapasztalható "veszekedésnek, sem gyalázkodó feliratoknak, fenyegetéseknek és sértegetéseknek nincs helyük".

Legalábbis olyannak képzeli, mint hét évvel ezelőtt, amikor "a magyar és a szlovák kormány miniszterelnöke - Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda - megnyitotta a Párkányt Esztergommal újra összekötő Mária Valéria-hidat, amelynek hídfőjénél "tegnap megint magyar szélsőségesek tiltakoztak". Ma meg már "az is sikernek minősül, hogy a miniszterelnökök egyáltalán találkoznak, és jobbik esetben közösen ítélik el a szélsőségeket" - írta a Pravda.

mti/para