Braňo Ondruš: Nincs a rendőrségnek videobizonyítéka Dunaszerdahelyről

2008. november 15. - 06:36 | Belföld
A  pozsonyi kormány kommunikációs igazgatója először ismerte el a Slovo baloldali hetilap legújabb számában, hogy a szlovák rendőrség nem tudja igazolni a két héttel ezelőtti DAC Dunaszerdahely – Slovan Bratislava labdarú mérkőzésen történt rendőrattak indokoltságát, mert nincs ilyen videofelvétele.

A szerző ugyanakkor jogosnak ítéli a kommandós beavatkozást, mert állítása szerint a szemtanúk is látták, hogy randalíroztak a magyarországi szurkolók. Kommentárjának további részében úgy vélekedik, hogy a magyarországi szélsőségesek imár nemcsak Magyarországon hangoztatják, hanem Szlovákiába exportálják nacionalista, a határok revízióját és a szlovákságot sértegető nézeteiket. Braňo Ondruš úgy véli, hogy a magyarországi politikusok, valamint a Magyar Koalíció Pártjának egynémely vezetői – elsősorban Csáky Pál – fújták fel a dunaszerdahelyi ügyet, hogy tovább rontsák az amúgy is feszült szlovák-magyar politikai kapcsolatokat.

A kommunikációs igazgató írását Lukáš Fila, a pozsonyi Sme főszerkesztő-helyettese a liberális napilap híportálján szombat reggel így kommentálja. „Több változat képzelhető el. Az egyik az, Braňo Ondruš a világon az egyetlen olyan kormányszóvivő, aki munkaidőben a miniszterelnök véleményét tolmácsolja, aztán este odahaza vagy publicistaként merőben mást mond és ír. Mostani cikkének végén nemcsak a beosztását nevezi meg, hanem azt is, hogy írásában a saját véleményét hangoztatja. A második verzió az lehet, hogy a kommunikációs igazgató tudja azt, amit Robert Fico is: vagyis nincs a rendőrségnek olyan videofelvétele, amellyel a magyar szurkolók verésének jogszerűségét igazolhatná. Ha így van, akkor a szombat délelőtti Gyurcsány-Fico révkomáromi kormányfői találkozó előtt alaposan befűtött a főnökének.“ - szögezi le a szerző. Aki végül megállapítja: „Jól emlékszünk arra, hogy Stanislav Jankovič, az országos rendőrfőkapitány első helyettese - ő rendelte el és irányította a helyszínen a dunaszerdahelyi rendőrattakot - a történtek után azt állította: a beavatkozás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a magyarországi szurkolók rátámadtak a rendőrökre, dobálták őket, s erről videofelvételeik is vannak. Nos, Braňo Ondruš kimondta, hogy nincsenek. Ismét csak két eset lehetséges. Vagy a kommunikációs igazgató csak saját feltételezéseit szellőztette meg, s akkor nem írt igazat. Vagy a magas rangú rendőrtiszt ilyen kényes ügyben hazudott. Bárhogy is van, a Slovo hetilapban megjelent botrányos mondat után mindketten nem maradhatnak a helyükön. Még az országos rendőrfőkapitány sem. Döntenie, lépnie Robert Ficónak kell“ - hangoztatja a pozsonyi Sme publicistája.

-y-f